1 av 2
Efter 77 år inomhus i Sverige ligger nu Haislaindianernas totempåle i naturen i Kanada trots att det stod i gåvobrevet från svenska staten att pålen skulle bevaras när Haislafolket fick tillbaka den 2006. Foto: Tony Sandin/Statens museer för världskultur.
2 av 2
Förre och nuvarande chefen för Etnografiska museet, Anders Björklund och Lotten Gustafsson Reinius, har varit på plats i Kanada och sett den gamla svenska totempålen utlagd i naturen. Här står de framför den påle som Sverige fick som ersättning för den gamla som skeppades till Kanada 2006. Foto: Anna-Karin Ivarsson/Sveriges Radio.

"Svenska" totempålen ruttnar i Kanada

9:13 min

I Kanada har den totempåle som svenska staten återlämnade som gåva till en indianklan lämnats att förmultna ute i naturen. I regeringsbeslutet från 1994 står det att pålen ska bevaras. Men indianfolket som tog emot pålen har valt att följa sina traditioner och låter den ligga och förmultna utomhus.

Anders Björklund var chef för Etnografiska museet när Totempålen under högtidliga former skeppades tillbaka till ursprungsägarna, en indianklan i Kanada, 2006 för 100 000-tals kronor.

Nyligen besökte han platsen där pålen i dag ligger.

– Den ligger mot jorden kan man säga, den är ju så pass lång så den ligger ju inte platt på backen hela vägen, det är ju kuperad mark, men i princip ligger totempålen på backen, berättar han.

Med pålen följde gåvobrevet undertecknat av dåvarande kulturminister Birgit Friggebo 1994. Där står det att pålen ska bevaras, men nu har alltså de nygamla ägarna, Haislaindianerna, lagt pålen i naturen, så som traditionen bjuder.

1929 donerades pålen till svenska staten av en svensk konsul i Kanada som otillbörligen låtit såga ner pålen, berättar Anders Björklund.

– Det är ytterst tveksamt om den borde ha funnits här från början eftersom det förefaller som att den stals, det är ett starkt ord, men det är inte långt ifrån att man skulle behöva använda det begreppet, säger han.

Trots att totempålen med tiden kommer att förmultna där den ligger tycker Anders Björklund att det inte gör något.

– Jag har inga problem med detta. Svenskarna har ju fått en annan totempåle, en exakt likadan, tillverkad av ättlingar till dem som högg den ursprungliga 1872, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista