Miljöpartiets språkrör Gustaf Fridolin gick till hårt angrepp mot alliansregeringens skolpolitik under öppningstalet på partiets kongress i Göteborg. Foto: Bjrön Larsson Rosvall/TT.

Fridolin: Feminism utgångspunkt för all politik

2:09 min

Just nu pågår Miljöpartiets kongress i Göteborg, sex dagar efter det EU-val där partiet med drygt 15 procent blev Sveriges andra största parti - och segeryran märktes i öppningstalen. Bland sakfrågorna dominerade skolan - och feminismen.

– Vi kan fira kongress som Göteborgs största parti och som Sveriges näst största parti, sade språkröret Gustaf Fridolin som fick stående applåder av de 275 delegaterna.

– Vi är störst i Stockholm, vi är störst i Uppsala, Lund och Göteborg. Vi är störst bland de unga, vi är största gröna parti i Europa och vi är större än Moderaterna, fyllde återvalda EU-parlamentarikern Isabella Lövin på.

Det var inledningsvis jublande tongångar i Svenska mässan i Göteborg. Men efter hand lade sig jublet och debatterna tog över. Delegaterna har diskuterat partiets valmanifest inför riksdagsvalet i höst. Flera förslag, så som stopp för vinst i välfärden och 35 timmars arbetsvecka, klubbades igenom redan vid förra årets kongress, men nu är det mer allvar, nu kan besluten bli vallöften.

När det gäller skolan vill partiet ha en utredning av alla skolreformer som alliansregeringen har genomfört.

– För åtta år sen gick Jan Björklund till val på ett löfte - han skulle skapa ordning och reda i svensk skola. Sen har han infört en ny skollag, ändrat i skollagen, infört nytt gymnasium, ändrat i skollagen igen, backat om nya gymnasiet, ändrat i skollagen ännu en gång, sade Gustaf Fridolin och fortsatte:

– Han har infört lärarlegitimation, ändrat i skollagen en tredje gång, tillfört nya krav på lärarlegitimationen, backat på några av kraven på lärarlegitimationen, tagit tillbaka det. Slutsatsen är att lärare i dag är Sveriges mest stressade yrkeskår.

Valframgången för Feministiskt initiativ i EU-valet lär ha påverkat även Miljöpartiet.

– Feminism är inte en liten fråga vid sidan av. Feminism ska vara utgångspunkten för all politik. Sverige ska få sin första feministiska regering, sade Fridolin i sitt öppningstal.

Men feminism finns inte bland de tre viktigaste frågorna i valmanifestet, något som bland annat Grön ungdoms språkör Lorentz Tovatt vill ändra på.    

– Vi känner av den starka våg av feminism som drar över Sverige i dag och vi vill vara väldigt tydliga mot svenska folket att vi kommer att prioritera den här frågan, säger Tovatt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista