Peter Sunde, vid rättegången mot honom 2010. Foto: Anders Wiklund/TT.

Pirate Bay-grundare gripen av polis

En av männen bakom fildelningssajten Pirate Bay, Peter Sunde, har gripits. Han har varit internationellt efterlyst av Interpol sedan 2012.

– Han greps i dag i Skåne eftersom han var internationellt efterlyst. Han ska avtjäna ett fängelstraff på åtta månader, säger Carolina Ekéus, pressekreterare vid Rikskriminalpolisen till Ekot.

Gripandet av Peter Sunde skedde på en bondgård i Oxie i ett samarbete mellan svensk och polsk polis, skriver Expressen. Men Rikskriminalen kan inte bekräfta den suiuppgiften.

Peter Sunde dömdes 2010 tillsammans med ytterligare tre män till fängelse i målet om fildelningssajten Pirate Bay. I domen ingick ett skadestånd på omkring 46 miljoner kronor.

Advokat Peter Althin försvarade Peter Sunde vid rättegången.

– Han är oerhört begåvad, och jag tycker fortfarande att domen var felaktig. Det gäller att ligga i framkant om man ska vara framgångsrik, vad det än gäller. Men ligger man för långt fram är det inte alltid lyckosamt. Peter slogs för att få fildela, och om tio år tror jag det är en självklarhet att det är tillåtet att fildela för eget behov, säger Althin, till TT.

Av de övriga dömda i Pirate Bay-rättegången tros en fortfarande hålla sig undan i Laos. En annan, Gottfrid Svartholm Warg, greps 2012 i Kambodja och utlämnades till Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".