Sveriges Radios temavecka "En av alla"

Måndag 2 juni startar En av alla i Sveriges Radio, en temavecka om våld i nära relationer. Våld i nära relationer är ett stort folkhälsoproblem i Sverige. Många pratar om de som blir utsatta, men sällan hörs de utsatta själva, eller de som använder våld, själva tala om sina upplevelser. Nu vill vi höra deras berättelser.

I den senaste studien om relationsvåld uppger 14 procent av kvinnorna att de blivit utsatta för våld eller hot om våld av en partner. 20 procent uppger att de blivit utsatta för psykiskt våld. För män är motsvarande siffra 5, respektive 8 procent.

Siffrorna kommer från en tidigare i år  studie som Nationellt centrum för kvinnofrid gjort och där man frågade 10 000 kvinnor och 10 000 män om deras erfarenheter av våld i nära relationer.

Undersökningar visar också att de som utsätts för psykiskt och fysiskt våld lider av konsekvenserna av det under lång tid. Sammantaget är våldsamma relationer ett stort folkhälsoproblem i Sverige.

Berättelserna kommer att publiceras på webb, sociala medier och i alla Sveriges Radios kanaler.

Dela med dig eller ta del av satsningen på Twitter #enavalla, eller genom att anonymt och säkert fylla i denna formulär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".