Feministisk initiativ och Sverigedemokraterna nådde båda framgågar i EU-valet - men på helt olika håll i landet. Foto: Pontus Lundahl/Bertil Ericson/TT.

Här är Fi och SD största partier

"Det är inte helt överraskande
1:38 min

Feministiskt initiativ gjorde succé i EU-valet, störst var framgångarna i storstäderna där partiet blev största parti i 27 valdistrikt. Även Sverigedemokraterna som gick kraftigt framåt i valet är största parti på många håll, men för deras del finns väljarna huvudsakligen på mindre orter.

Ett av distrikten där Feministiskt initiativ, som totalt fick 5,49 procent av rösterna, fick allra högst stöd ligger i Skarpnäck i södra Stockholm. Där fick Fi över 26 procent av rösterna.

– Jag upplever att det finns väldigt många som står upp för demokratiska rättigheter i Skarpnäck, säger Skarpnäckbon Frances och får medhåll av Hannes, ocskå boende i Skarpnäck:

– Det finns mycket olika typer av människor här och det tror jag gör att man har större förståelse för andra människor, säger han.

Framgångarna för Fi visar sig framför allt i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Där finner man också de valdistrikt där Fi blev största parti i valet till Europaparlamentet. Det förvånar inte statsvetaren Linda Berg, föreståndare för Centrum för Europaforskning vid Göteborgs universitet.

– Vi vet att det har varit en hel del kampanjande som har varit väldigt aktivt just i de stora städerna och särskilt i områden med högutbildade, universitetsorter och så vidare. Så det är inte helt överraskande, säger hon.

För Sverigedemokraternas del var de största parti i ett valdistrikt i Skåne, i EU valet 2009. Efter årets val är de största parti i 128 distrikt. Partiet är fortfarande starkast i de södra delarna av landet men toppar numera även valdistrikt i Mellansverige.

Enligt Linda Berg är det övergripande mönstret att SD vinner sina framgångar framför allt i mindre industriorter på landsbyggden snarare än i storstäderna.

– Det stämmer ganska väl med vad vi har sett på den mera övergripande bilden, på kommunnivå, att det var mer på landsbygd och mindre orter som SD gick starkt framåt, säger Linda Berg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".