1 av 2
Ekots korrespondetn i Washington kommenterar Obamas nya klimatförslag.
2 av 2
Obama

Arenander: Ett högt mål för USA och för Obama

Kritikerna är rädda för att det ska kosta för mycket pengar
3:20 min

I dag presenterade president Barack Obama ett förslag om skärpta utsläppsregler för att förbättra klimatet. Ekots korrespondet i Washington, Inger Arenander, tror att Obama vill visa att han tar klimatfrågan på allvar.

Målet innebär att USA ska minska koldioxidutsläppen med 30 procent mellan 2005 och 2030.

– Det är en stor sak, det är ett högt mål för USA och för Obama som vill visa att han tar klimatfrågan på allvar. Han har försökt att få igenom förslag i kongressen, men inte lyckats, säger Inger Arenander.

Obamas klimatplan bygger på att delstaterna på egen hand utformar en strategi för att uppnå det nya målet, förklarar Arenander.

– Delstaterna kan spara, de kan införa olika skatteregler, de kan ha alternativa energikällor eller ny teknik. De kan i stort sätt göra vad de vill för att bidra till förslaget, säger hon.

På nationell nivå har koldioxidutsläpp hittills varit oreglerad, men på delstatsnivå finns ansträngningar för att minska utsläppen.

Det finns flera delstater som genom så kallade utsläppsrätter, där företag får köpa rättigheter att släppa ut koldioxid, försökt att minska utsläppen.

Främst är det elkraftverken som påverkas av det nya förslaget som Obama har lagt fram.

– Elverken eldar i stor uträckning med kol och det här systemet står för nästan 40 procent av utsläppen i hela USA, säger Inger Arenander.

USA har redan minskat koldioxidutsläppen sedan 2005 med drygt tio procent på grund av ekonomisk nedgång och att man använder mycket naturgas, menar Arenander.

– De som är emot, de är rädda för att det ska kosta för mycket pengar i elpriser för konsumenterna, de är rädda för att företag tvingas stänga igen och de är oroliga för att jobb ska försvinna, säger Arenander

Hon påpekar också att det är kongressval i USA i höst och att energifrågan kommer att vara på agendan.

– I alla de delstater där energifrågan är viktig och energiföretagen betydelsefulla, så är det politiker från båda partierna som motsätter sig det här förslaget.

USA har länge lovat att man ska göra något åt koldioxidutsläppen men inte kunnat leverera förrän nu, menar Arenander.

– Obama har redan uttalat ambition att han hoppas att andra länder ska bli inspirerade av det här, och man kan väl säga att vi får se hur det blir. I delstaterna pågår redan försök att stoppa det här förslaget, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".