Simon Häggström, kriminalinspektör vid Stockholmspolisens prostitutionsgrupp. Foto: Kalle Wannerskog/Sveriges Radio

Prostitution i uthyrda lägenheter allt vanligare

2:09 min

Under sommaren hyr många svenskar ut sina lägenheter när de ska på semester. Men nu ser polisen en ny trend. Eftersom polisen har utbildat hotellen i hur man upptäcker prostitution har de prostituerade börjat hyra lägenheter av intet ont anande privatpersoner.

Erik skulle bara hyra ut sin lägenhet i Göteborg några dagar till två utländska turister, men istället för att titta på sevärdheter använde de hans lägenhet som bordell.

– Jag hade hyrt ut min lägenhet till två tjejer som skulle bo där i en vecka och de sa att de skulle hälsa på en av deras pojkvänner som jobbade här i Göteborg, säger Erik.

Men Erik anade oråd och sökte på kvinnans telefonnummer.

– Då fick jag fram en profil på en prostitutionssida, på hon som hyrt mitt rum, så då fick jag klart för mig att det pågick prostitution.

Simon Häggström vid Stockholmspolisens prostitutionsgrupp känner igen Eriks historia.

– Det är någonting som vi ser händer allt oftare. Vår uppfattning här i Stockholm är att det beror på att vi har kört väldigt hårt med att utbilda hotell. Hotell har annars alltid varit en marknad där det varit mycket prostitution.

Han berättar att det är vanligt att kvinnorna flyttas runt i landet främst mellan storstäderna under kortare perioder på omkring en vecka per plats. Prostitutionsverksamheten handlar nästan uteslutande om organiserade grovt kriminella ligor.

Går man i tankar om att hyra ut sin lägenhet över till exempel semestern är det svårt att i förväg veta vem det är som hyr - men det finns saker att göra:

– Be grannar ha koll. Är det ett spring till och från lägenheten med män som besöker den både i tid och otid, då är det nog läge att informera lägenhetsinnehavaren och även polisen om det, säger Simon Häggström vid Stockholmspolisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista