Enligt Socialstyrelsens riktlinjer från 2012 ska en åldersbedömning av barn i övre tonåren omfatta tandröntgen, handledsröntgen och en barnläkarbedömning. Foto: TT

Migrationsverket bedömer ålder utan komplett undersökning

"En ren dödsdom att skickas tilbaka till Afghanistan"
2:08 min

Migrationsverket följer inte Socialstyrelsens rekommendation när det gäller åldersbedömningar av ensamkommande flyktingbarn. Bara i ett drygt tiotal av 350 fall har man gjort en komplett undersökning med en barnläkarundersökning.

I stället används bara tandröntgen och handröntgen, metoder som enligt Socialstyrelsen inte räcker för att säkerställa en persons ålder.

En av dem som fått sin ålder justerad uppåt är Ahmad från Afghanistan som vi berättat om tidigare i Ekot. Han bedöms nu vara 19 år och kan därmed utvisas till Kabul.

– Alla som har träffat honom tycker att han är ett barn, både inom socialtjänsten och boendet, säger Stefan George som är Ahmads gode man.

– Följderna av att han behandlas som en 18-åring blir katastrofala för honom. Han skickas ju då tillbaka till Afghanistan, och utan kontakter så är det en ren dödsdom.

Ekot berättade om Ahmad från Afghanistan för ett år sedan. Han hade då återvänt till Sverige från Italien där han levt på gatan, sovit på härbärgen eller i parker och ätit på soppkök - efter att gränspolisen plockat upp honom inne på barnpsyk i Jönköping och utvisat honom till Rom.

Ahmad uppgav då att han var 15 år gammal. Men han hade inga id-handlingar och Migrationsverket ifrågasatte hans ålder. En tandröntgenundersökning visade att han var minst 18,3 år gammal, och en skelettröntgen satte hans ålder till minst 19 år, alltså vuxen.

– Han bli ju aldrig trodd, och han är ju nu väldigt psykiskt nedbruten, säger Stefan George.

Enligt Socialstyrelsens riktlinjer från 2012 ska en åldersbedömning av barn i övre tonåren omfatta tandröntgen, handledsröntgen och en barnläkarbedömning. Men Migrationsverket har bara gjort kompletta utredningar i drygt tio av över 350 fall sedan början på 2013 enligt Migrationsverkets egna siffror. Det beror på att varken barnläkare eller landsting ansett det etiskt försvarbart att medverka.

Nu har Migrationsverket tecknat avtal med två sjukhus. De ska genomföra fyra kompletta åldersutredningar per vecka, men det räcker inte. Bara i år räknar Migrationsverket med att 800 åldersbedömningar behöver göras.

Men enligt Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket, kommer beslut i asylärenden ändå att fattas.

– Så länge vi inte kan upphandla tillräckligt mycket så måste vi fatta beslut på det underlag som finns i ärendet.

Men det är fortfarande rättsäkert utan en sådan här barnläkarutredning?

– Det är så rättssäkert som det kan bli i den här situationen, men vi vill förstås att det ska bli ännu mer rättssäkert, säger Fredrik Beijer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".