De små partiklarna som bildas vid vedförbränning är ett stort hälsoproblem och kan bland annat orsaka lungcancer, enligt forskningsinstitutet. Foto: Helena Landstedt/TT

Vedeldning allt större hälsohot inom EU

"Utsläppen kommer att öka"
1:52 min

Småskalig vedeldning i exempelvis vedpannor och pelletskaminer kommer att öka inom EU och därmed blir också vedeldning den dominerande utsläppskällan av hälsofarliga förbränningspartiklar, som bland annat kan orsaka cancer. Det visar uppdaterade prognoser från det internationella forskningsinstitutet IIASA i Österrike.

Orsaken till att vedeldningen ökar är EU:s klimatpolitik, eftersom en del länder ser ökad användning av exempelvis pelletskaminer och vedpannor som ett bra sätt att få ner koldioxidutsläppen, säger Markus Amann, programchef vid IIASA och rapportens huvudförfattare.

De små partiklarna som bildas vid förbränning av exempelvis ved är ett stort hälsoproblem och kan bland annat orsaka lungcancer, säger Amann.

Den andra stora utsläppskällan av små farliga partiklar inom EU, förutom vedeldning, är dieselfordon. Utsläppen från dieselfordon kommer dock att minska kraftigt på grund av bättre rening, och leda till att utsläppen av små partiklar totalt sett minskar.

Men minskningen från dieselfordon kan komma att vägas upp av ökade utsläpp från vedeldning, om EU inte inför hårda miljökrav på pannor och spisar, menar Markus Amann.

– Om inte utsläppen från vedeldning kontrolleras hårt, kommer vedeldningsutsläppen att öka och potentiellt kompensera minskningen av diselutsläppen, säger Markus Amann, programchef vid IIASA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".