Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tågkonflikten trappas upp

Seko: Personalen ska inte vara konkurrensmedlet
0:49 min
Foto: Hasse Holmberg/TT.

Tågkonflikten trappades upp ordentligt när facket Seko i dag varslade om strejk på Stockholms pendeltåg och Krösatågen i Småland från midsommarafton.

Hittills har diskussionerna med arbetsgivarna i Almega om tågvärdars och lokförares anställningsvillkor varit resultatlösa, säger Sekos ordförande Janne Rudén.

– Det ska inte behöva vara så varje gång det är en upphandling, att det pirrar i magen och man undrar om man får behålla jobbet i samma omfattning eller om man får en deltidsanställning och därmed lägre lön. Det får vara slut med det här nu och det är därför vi tar konflikten, säger Janne Rudén

Tågkonflikten går in i en ny fas i och med att facket i dag varslar om strejk i Stockholm. Omkring 300 000 resor görs med pendeltågen en vanlig vardag.

Också Krösatågen som kör i Småland, Halland, Skåne och Blekinge tas ut i strejk på midsommarafton om inte Seko och Almega kommer överens om bemanningen ombord på tågen. Det nya varslet gäller nära 850 anställda.

Almegas vd Jonas Milton är bekymrad.

– Jag tror tyvärr att det försvårar medlingsarbetet, det är aldrig bra att ha medlingsarbete under sådana här förhållanden, säger Jonas Milton.

Hur ser du på utsikterna att lösa konflikten?

– Jag är väldigt bekymrad, inte minst det utökade varslet gör att det här försvåras ytterligare, säger Jonas Milton.

Facket kräver begränsningar i tim- och deltidsanställningar, men arbetsgivarna anser att det är deras sak att bestämma om.

Sedan drygt en vecka strejkar omkring 300 tågvärdar och lokförare på Öresundståg och Snälltåget. Ett strejkvarsel är också lagt på Kustpilen. I och med dagens varsel trappas konflikten upp också till att gälla medlemmar på andra företag än Veolia, nämligen Stockholmståg som kör pendeltågen.

Sekos ordförande Janne Rudén är bekymrad över osäkra anställningar.

– Den här problematiken finns i hela branschen, framförallt när vi pratar om upphandlad trafik, säger Janne Rudén.

Redan i kväll ska parterna träffas för nya samtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".