Slaveri bakom billiga räkor

1:53 min

Arbetare tvingas jobba under fruktansvärda förhållanden på fiskebåtar utanför Thailand, vars fångster används inom räkindustrin för den europeiska marknaden. Det skriver den brittiska tidningen The Guardian.

Den brittiska tidningen The Guardian avslöjade i går hur immigranter utnyttjas som slavarbetare i den thailändska räkindustrin.

Thailands räkindustri är störst i världen och räkorna säljs till de stora dagligvarukedjorna i USA och Storbritannien, till exempel Walmart och Tesco.

I ett tv-reportage på The Guardians hemsida vittnar före detta arbetare om misshandel, avrättningar och år av hårt arbete utan lön.

– Jag trodde att jag skulle dö, säger kambodjanen Vuthy som inte varit i land på ett och halvt år innan han köptes loss av en lokal välgörenhetsorganisation.

– Kaptenen kedjade fast mig. Han brydde sig inte om att jag inte hade mat. Han brydde sig inte alls. Han höll mig utomhus i storm och regn. Vi behandlades som djur, berättar Vuthy flera gånger såldes mellan olika båtar.

Ett annat ögonvittne från en så kallad "spökbåt" beskriver hur en arbetare skjuts ihjäl och kastas i havet.

– Kaptenen torterade honom, skrek åt honom och slog honom. Till slut gav han honom en elektrisk chock. Killen kunde inte ens stå upp. Sedan sköt han honom och sparkade honom i havet, berättar ögonvittnet.

Flera arbetare berättar om kollegor som tagit livet av sig för att de inte orkade mer. Den värsta historien handlar om en arbetare som attackerade en kapten. Mannen bands med armar och ben kopplade till fyra olika båtar och slets i sär när båtarna åkte åt varsitt håll.

Nästan 300 000 personer arbetar inom Thailands fiskeindustri, varav 90 procent är immigranter. Många av dem har lurats till Thailand av människosmugglare som sålt dem för några tusenlappar till båtägarna, rapporterar The Guardian.

Tidningens reportrar har följt den thailändska räkindustrin under ett halvår. Tiotals intervjuer har gjorts med människosmugglare, båtägare och arbetare som blivit fri, i vissa fall har dolda kameror använts.

The Guardian har kunnat visa att båtarna bland annat fångar skräpfisk som mals ned till fiskmjöl och säljs vidare till thailändska räkodlare som foder åt räkorna. En av odlarna är jättekoncernen CP Foods som har de största dagligvarukedjorna i USA och Storbritannien som kunder, däribland Walmart, Tesco och Carrefour.

Butikskedjorna ville inte bli intervjuade av The Guardian men CP Foods vd i Storbritannien medger att det förekommer slaveri.

– Desto mer som kommer fram desto obekvämare känner vi oss, säger Miller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista