Stridsflyg bombar jihadisterna i Irak

0:25 min

Irakiskt stridsflyg bombar platser i och omkring städerna Mosul och Tikrit, där jihadister tagit makten, medan kurdiska styrkor kontrollerar Kirkuk. Men extremisterna säger sig vara på marsch mot Bagdad.

Samtidigt säger USA:s president Barack Obama att han är beredd att stödja regimen i Bagdad.

  • Bagdads andra största stad, Mosul, har intagits
  • I Tikrit, 15 kilometer från Bagdad, vajar svarta islamistflaggor
  • Iraks regering har bett USA om hjälp med flyganfall
  • Obama uppger att USA kan hjälpa till mot jihadisterna: "Vi utesluter ingenting”
  • Kurdiska styrkor har tagit tillbaka staden Kirkuk
  • 500 000 civila har flytt
  • Iraks parlament diskuterar undantagstillstånd
  • Iran uppger att de tänker hjälpa Irak mot jihadisterna
  • FN varnar för en mycket svår situation för flyktingarna

Extremistgruppen Islamiska staten i Irak och Syrien (Isis) har tagit kontroll över stora delar av västra och norra Irak. Nu rör sig jihadisterna mot huvudstaden Bagdad.

Rapporterna om flygräder kommer från irakisk tv, rapporterade Reuters på torsdagen. Det var dock osäkert hur omfattande flyganfallen var mot de fästen som Islamiska staten i Irak och Syrien (Isis) har intagit i området.

Militären hade tidigare meddelat att den omgrupperar inför en motattack, enligt en arméofficer.

Omvärlden följer samtidigt med oro hur extremistgruppen rycker fram i nordväst. Isis har intagit staden al-Duluiyya och ett mindre samhälle i närheten, uppger flera ögonvittnen. al-Duluiyya ligger knappt tio mil norr om Bagdad.

Iraks största oljeraffinaderi i staden Baiji uppges också ha ockuperats, men extremisterna ska ha dragit sig tillbaka efter en uppgörelse med lokala ledare.

En talesman för Isis manar rörelsen att fortsätta framryckningen mot huvudstaden och vidare söderut mot Karbala, som är en av shiamuslimernas heligaste städer. Talesmannen Abu Muhammad al-Adnani säger i uttalandet att striden ska "rasa" mot Bagdad och Karbala, enligt islamistsajter på nätet.

Samtidigt verkar den irakiska armén ha drivits bort från Kirkuk. Enligt talesmän för peshmerga, kurdiska säkerhetsstyrkor i norra Irak, övergav soldaterna sina positioner utan strid.

Det politiska läget förvärras över politisk paralysering i Bagdad. Premiärminister Nuri al-Maliki har tidigare begärt att parlamentet ska utlysa undantagstillstånd. Men när parlamentet möttes på torsdagen infann sig endast 128 av de 325 ledamöterna, vilket omöjliggjorde en omröstning.

Iraks regering ska redan i maj, när striderna inleddes, ha bett USA att överväga flyganfall mot islamistrebellerna. Men USA har tidigare ställt sig kallsinnigt till propåerna om militär inblandning, enligt New York Times som åberopar irakiska och amerikanska källor. USA:s president Barack Obama meddelar dock att han är beredd att stödja regimen i Bagdad.

-Jag utesluter ingenting, svarar han på frågan om USA till exempel ska skicka drönare till konfliktområdet.

FN:s säkerhetsråd samlades för ett krismöte om utvecklingen, där Frankrike har tagit en ledande roll för att förmå FN att agera.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon kräver att ett 50-tal turkiska medborgare som tagits tillfånga på Turkiets konsulat i Mosul omedelbart ska friges. Turkiet har hotat hämnas om de turkiska medborgarna kommer till skada. Den turkiska regeringen säger sig dock inte ha planer på militära insatser över gränsen.

Migrationsverket granskar utvecklingen i Irak för att eventuellt förändra sin hållning till asylansökningar från irakiska flyktingar, skriver Svenska Dagbladet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista