Tories delar partigrupp med tyska eurokritiker

1:49 min

Den brittiske premiärministern David Cameron är i dag mycket besviken över att Tories framöver måste dela partigrupp i EU-parlamentet med de tyska euroskeptikerna i Afd.

Euron är en misslyckad valuta, anser partiet Alternative für Deutschland, Afd, som även vill minska EU:s centrala makt. Partiet grundades så sent som förra året, ändå lyckades man i EU-valet vinna sju platser i EU:s parlament.

Afd har målats ut som tyska förbundskanslern Angela Merkels politiska fiende. Merkels stöd är centralt för den brittiske premiärministern David Camerons försök att omförhandla Storbritanniens EU-medlemskap. För att inte riskera relationen med Merkel har Cameron kraftfullt motsatt sig Afd:s försök att ta sig in i partigruppen ECR, som Camerons toryparti bildade för fem år sedan.

Men enligt tidningen the Daily Telegraph valde två av tories EU-parlamentariker i dag att gå emot sin partiledning. Genom deras rebellröster för Afd blev det en knapp majoritet för att släppa in de tyska eurokritikerna i ECR-gruppen.

I London säger en talesman för torypartiet i dag att man är mycket besvikna över resultatet. Tories säger även att Merkels CDU är "vårt enda systerparti i Tyskland".

De senaste dagarna har även bland andra invandringskritiska Dansk Folkeparti och Sannfinnländarna anslutit sig till ECR, som just nu är tredje största partigrupp i EU-parlamentet.

Sverigedemokraterna har ansökt om medlemskap både i ECR och den mer tydligt EU-kritiska gruppen EFD. I nästa vecka kan det komma besked om Sverigedemokraternas framtid i EU-parlamentet.

Beppe Grillos italienska femstjärnerörelse har idag medlemsomröstning om vilken partigrupp man vill tillhöra på EU-nivå.