Foto: TT

FN-rapport om rasism får kritik

1:31 min

Nationalistiska och rasistiska partier stärker sin ställning och antalet anmälda hatbrott ligger på en alarmerande hög nivå.

Den bilden ger svenska FN-förbundet i en ny rapport. Men bilden av ett allt mindre tolerant Sveriges delas inte av stasvetaren Marie Demker.  

– Talar vi om värderingar och attityder hos befolkningen i stort så är det alldeles klart att utvecklingen är att svenskarna blir mer öppna, säger Marie Demker.  

Det är andra gången som FN ska göra en bedömning om läget för mänskliga rättigheter i Sverige. Rapporten visar att hatbrott ligger fortsatt högt men även rasistiska aktiviteter som vandalisering med nazistiska symboler och Hitler-hälsningar har ökat.  

– Det svenska samhället är mer polariserat än vad det etablerade Sverige kanske ser i både förorter och utanförskap och jag tror att det utanförskapet kombinerat med en ökad intolerans och rasism kan skapa konfliktytor, säger Alexander Gabelic, svenska FN-förbundets ordförande.

Men Marie Demker säger att det är svårt att dra sådana slutsatser, särskilt i valtider.

– Vi kan se till exempel att det är valår och under valår ökar den politiks aktiviteten inom alla grupperingar. Det gäller även de grupper som har rasisitiska- eller främlingsfientliga rötter, säger Marie Demker.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista