Lärarförbunden: Regeringens satsning räcker inte

2:31 min

Nyligen avsatte regeringen nio miljoner kronor till Skolverket för att höja kunskapen om främlingsfientlighet i skolan. Helt otillräckligt, tycker Eva-Lis Sirén, ordförande på Lärarförbundet.

 Högstadieläraren Niklas Lindman jobbar på en skola utanför Göteborg. Han har jobbat som lärare i drygt tre år på flera olika gymnasie- och högstadieskolor, och han säger att han ofta stött på olika former av rasism och intolerans i skolan.

– Det går ju sällan en dag utan man hör någonting som är mer eller mindre rasistiskt från elever. Det kan vara ord som nigger, neger, svarting eller blatte, säger Niklas Lindman.

Många lärare är osäkra på hur man ska hantera främlingsfientlighet och rasism i skolan.

– Det är ju en stor majoritet av lärarna som säger att de möter öppet främlingsfientliga elever både under och utanför lektionstid. man känner en osäkerhet i skolan kring hur man ska bemöta det, säger Bo Jansson som är ordförande för Lärarnas riksförbund.

Även på Lärarförbundet ser man liknande tendenser.

- Lärarna efterfrågar kompetensutveckling. Händelser sker hela tiden, som till exempel Husby, Kärrtorp, en nazistisk framväxt. Vi har ett arbete som handlar om att bemöta främlingsfientliga åsikter. Det här startar i vardagen, för ingen blir rasist över en natt, säger Eva-Lis Sirén som är förbundsordförande för Lärarförbundet.

Både Bo Jansson och Eva-Lis Sirén tycker att staten måste ta ett större ansvar för att se till att lärare vidareutbildas i hur man hanterar frågor som rör rasism och främlingsfientlighet

Nyligen avsatte regeringen 9 miljoner till Skolverket för att öka kunskapen om rasism och främlingsfientlighet i skolan. Men det är inte nog, tycker företrädarna för de båda lärarfacken.

- Det är en bra början, men jag tror nog att det behövs mer och det kan inte vara som ett tillfälligt  erbjudande. Jag tror att man måste jobba mycket mer medvetet, säger Bo Jansson från Lärarnas riksförbund.

- Nio miljoner är ju en liten bråkdel av vad regeringens utredare Bengt Westerberg föreslog i utredningen om rasism i skolan, 2012. Han  föreslog en satsning på 650 miljoner, för att fortbilda lärare på det här området. Av de pengarna har vi sett 9 miljoner, och det säger sig självt att det är otillräckligt i dagens läge, säger Eva-Lis Sirén på Lärarförbundet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista