Solskyddssprej kan vara skadliga

1:38 min

Många solskydd i sprejflaskor innehåller små partiklar av titandioxid, något som lätt kan hamna i våra lungor. Hur det här påverkar oss är oklart, men i försök har visat att partiklarna kan vara cancerframkallande hos djur.

Tidningen Ny teknik skriver i dag om en rapport som Naturskyddsföreningen presenterar där nanopartiklar i olika produkter har kartlagts. En produkt som lyft fram är solskydd i sprejflaskor som innehåller titandioxid i nanoform.

Titandioxid stoppar solens farliga strålar och om det är i nanoform blir det genomskinligt. Därför används ämnet i den formen i solskydd.

Trots att det är oklart hur det påverkar människan rekommenderar EU-kommissionens vetenskapliga kommitté för konsumentskydd, SCCS, att det inte ska användas i produkter som går att andas in. Främst är det barn som ska undvika titandioxid i nanoform.

– I till exempel djurförsök har man sett att om djur andas in titandioxidpartiklar så kan det leda till cancer, så där är det så klart en risk och många olika typer av partiklar kan leda till att det blir en inflamation i lungorna och att man får lungpåverkan helt enkelt. Man vill undvika partiklar i lungorna generellt, säger Hanna Karlsson, forskare vid institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet

En gråmulen dag i centrala Stockholm går Fredrik Skärheden och Mathias Grahn med var sin barnvagn.

– När jag tänker på mig själv så använder jag hellre en sprej än en kräm, jag har faktiskt inte sett några sprejer för barn, säger Fredrik Skärheden.

– Jag har sett sprejer för barn, men jag har aldrig fattat grejen med sprej för man måste ändå smörja in sig sprejen, säger Mathias Grahn.

Hanna Karlsson är tydlig med vad hon själv väljer när hon ska köpa solskydd.

– Givetvis ska man smörja in sina barn, eller undvika att de bränner sig i solen, det är det absolut viktigaste. Men jag väljer inte sprejformen, jag tycker man ska försöka undvika det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista