USA informerade inte Libyen om militärinsats

1:02 min

I söndags grep amerikansk militär en person, misstänkt för konsulatattacken i Libyen för två år sedan. Men USA meddelade inte Libyen innan de gick in i landet och grep den misstänkte mannen.

I söndags grep amerikansk militär en av de huvudmisstänkta i attacken mot amerikanska konsulatetet i Benghazi i Libyen för två år sen. På tisdagskvällen hävdade Pentagon att gripandet, som skedde i Libyen i söndags, var ett samarbete mellan amerikansk militär och libyska säkerhetsstyrkor. Men nu säger en person inom Pentagon att gripandet var hemligt från USA:s sida och att de inte meddelade Libyen innan de gick in i landet.

Pentagon lämnar inga kommentarer om när Libyen fick reda på operationen och inte heller om detaljer om hur det gick till, men inga civila ska ha skadats vid insatsen.

Det är Ahmad Abu Khatallah som gripits och han beskrivs av Pentagon som en nyckelfigur i det attentat där fyra amerikanska medborgare dog, bland dem USAs Libyenambassadör.

På ett möte i Pittsburgh tidigare idag sa president Obama att Khattalah nu förs till USA. Han kommer att åtalas i amerikansk domstol och inte i militärdomstolen i Guantanamo. Det är i linje med President Obamas politik eftersom han försöker stänga Gauntanomo-fängelset, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista