Svenska företag i kontroversiellt vattenkraftsbygge i Colombia

2:42 min

Svenska företag kritiseras för sin inblandning i bygget av ett vattenkraftverk i nordvästra Colombia, det framgår i en rapport från Swedwatch som Ekot har tagit del av. En miljöaktivist har dödats i samband med protester mot vattenkraftverket, dit Scania och Atlas Copco levererat maskiner och lastbilar.

– Man hörde skottlossning och när andra aktivister kom fram till platsen var min kollega Nelson redan död, berättar Danilo Orrea.

Platsen var vattenkraftverket Hidoituango, som just nu byggs i nordvästra Colombia. Exakt vem som sköt Nelson har inte polisutredningen kunnat visa, men med största sannolikhet blev han mördad på grund av sina protester mot vattenkraftverket. Flera andra i vår organisation har också hotats till livet, berättar Danilo.

– En av mina kollegor hittade en molotovcocktail utanför sin dörr. Och flera av oss har hotats på telefon och i mail, berättar Danilo.

Han är aktiv i föreningen Rios Vivos, som motsätter sig vattenkraftverket, som sedan länge är ett kontroversiellt projekt i Colombia. Organisationen Swedwatch, som granskar hur svenska företag sköter sig utomlands vad gäller etik och miljö, skriver i sin rapport att familjer har tvångsförflyttats när landområden evakuerats och lokalbefolkningen förlorat sina försörjningsmöjligheter när de inte längre kan fiska eller vaska guld i floden.

Det är hit Scania och Atlas Copco levererat lastbilar och byggmaskiner. Scania har också personal på plats.

– Det är inte bra om enskilda människor drabbas såklart, men när det är ett sådant här stort projekt är det klart att det också blir stora utmaningar för många människor, säger Jens Schlyter på Scania.

Schlyter vill inte svara på vad Scania har för ansvar, eller om man framfört någon kritik mot det colombianska statliga företag som är beställare av vattenkraftverket. Han säger att Scania för en dialog med sina partners i Colombia, och att den information om människorättsbrott som framkommit hittills inte är tillräcklig för att man ska dra sig ur projektet.

– Det är klart att det alltid finns en gräns för saker och när man kan bli tvungen att dra sig ur och enda sättet att göra det är att försöka följa situationen.

Men för Danilo Orrea på organisationen Rios Vivos räcker det inte med en dialog. Han vill att de utländska företag som är inblandade - oavsett om det bara är som leverantörer av varor och tjänster till vattenkraftverket - att de tydligare ska ta avstånd från människorättsbrotten som hittills uppdagats och kräva gottgörelse för offren.

– De svenska företag som levererat varor till vattenkraftverket borde fundera över vad deras affärsrelationer får för konsekvenser för lokalbefolkningen i Colombia, säger Danilo Orrea.

Atlas Copco har avböjt att kommentera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista