Assange fortsatt irriterad på Sverige

Mycket prestige i det här fallet
5:15 min

Wikileaksgrundaren Julian Assange tror att han kommer att ha svårt att lita på det svenska rättssystemet även om hans advokater skulle rekommendera honom att åka till Sverige. Det berättar Assange i en intervju för Ekot.

Det är nu över två år sedan Assange tog skydd på Ecuadors ambassad i London för att inte bli utlämnad till USA eller Sverige där han är häktad i sin frånvaro för misstankar om sexbrott.

– Det som hände mig i Sverige har varit besvärande för mig med tanke på hur processen genomfördes. Det har inte fått mig att känna mig säker på att jag skulle bli behandlad opartistk och rättvist av det svenska rättssystemet, säger Julian Assange till Ekots reporter i London.

Assange hävdar att det gått prestige i fallet, vilket gjort det svårare för honom att få det nedlagt. Han är också irriterad på polis och åklagare som inte velat förhöra honom på Ecuadors ambassad eller via telefon.

– Hur kommer det sig att detta inte kan genomföras av svenska myndigheter? Det är faktiskt bisarrt, menar Wikileaksgrundaren.

 I nästa vecka kommer Assanges advokater med ett nytt yttrande till Stockholms tingsrätt där de begär att häktningsbeslutet mot honom upphävs.

Att han efter två år fortfarande inte vill komma till Sverige förklarar Assange med att hans advokater bedömer att risken är hög att svenska myndigheter kommer lämna ut honom till USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".