Tre al-Jazira journalister dömdes idag till sju års fängelse i Egypten för bla för att ha spridit falska nyheter. Foto: Heba Elkholy AP/TT

al-Jazirajournalister döms till fängelse

2:50 min

Tre journalister från tv-bolaget al-Jazira döms till sju års fängelse i Egypten. Målet har väckt stor uppmärksamhet i omvärlden.

De tre greps strax före nyår, misstänkta för att ha spridit "lögnaktiga nyheter" i samband med rapportering kring protesterna förra sommaren.

Reportrarna ska i och med sin rapportering ha stöttat den numer förbjudna islamistiska rörelsen Muslimska brödraskapet.

– De har suttit fängslade i ett halvår, något som väckt enorm internationell uppmärksamhet och vrede. Några verkliga bevis mot dem har dock aldrig producerats och nu kom alltså domarna, säger Ekots reporter i Beirut, Agneta Ramberg.

Åklagaren yrkade på 15-25 år i fängelse för australiern Peter Greste, kanadensisk-egyptiern Mohamed Fahmy och egyptiern Baher Mohamed, som vid tiden för gripandet arbetade för al-Jaziras engelskspråkiga kanal.

– I rättsalen ska Peter Greste ha slagit näven i burgallret när domen kom, och Mohamed Fahmy släppades ut ropande: jag svär att de ska få betala för detta. Det har funnits ett hopp om att all internationell uppmärksamhet och vädjaden ska ha haft effekt, säger Agneta Ramberg.

Sammanlagt stod 20 personer åtalade i målet för att på olika sätt ha stöttat det Muslimska brödraskapet. Nio av dem är häktade medan resten prövats i sin frånvaro.

Den islamistiska rörelsen förbjöds efter att ex-presidenten Muhammad Mursi störtats av militären i fjol.

– Det här är ännu ett hårt slag mot press och yttrandefriheten i det nya Egypten. Fördömanden kommer fortsätta att strömma in från omvärlden. Men den egyptiska ledningen och en ganska stor opinion ser al-Jazira som en fiende till den egyptiska staten, säger Agneta Ramberg, Ekots reporter i Beirut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista