Kollage: Daniel Velasco och Ylva Lindgren, Hugo Lavett, Lotten Collin och Daniel Öhman. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio, Maja Lavett och Johan Ljungström/Sveriges Radio
Daniel Velasco och Ylva Lindgren, Hugo Lavett, Lotten Collin och Daniel Öhman. Foto: Mattias Ahlm, Maja Lavett och Johan Ljungström/Sveriges Radio

Fler internationella priser till Sveriges Radio-journalister

Flera av Sveriges Radios journalister prisas internationellt för sitt arbete. Bland andra vinner Ekots grävande reporter Daniel Velasco två priser på New York Festivals World's Best Radio Programs för dokumentärsviten "Den fastspända flickan".

Daniel Velasco vinner Grand Award på New York Festivals, och även guld i kategorin Social issues, för "Den fastspända flickan", dokumentärsviten om Nora som varit tvångsomhändertagen för sitt självskadebeteende.

Sedan tidigare är det klart att Daniel Velasco tilldelas 2014 års pris i radioklassen från den internationella organisationen IRE för samma dokumentär, ett pris som anses vara världens finaste för undersökande journalistik. Producent för projektet är Ylva Lindgren.

– Det är ju fantastiskt att berättelsen om Nora nu fått flera internationella erkännanden. Men kanske visar det också att frågan om utsatta unga inte är tillräckligt uppmärksammad och att behovet av en bättre fungerande ungdomsvård är globalt, säger Daniel Velasco som är i USA för att ta emot priserna.

Dessutom vinner Ekots grävande reporter Daniel Öhman och Latinamerikakorrespondent Lotten Collin brons på New York Festivals (NYF) för sitt undersökande reportage "Drönarkriget". Hugo Lavett vinner silver på NYF för bästa berättare för P1-dokumentären "Kvinna hittad död vid badplats".

P1-dokumentären ”Den fastspända flickan” har tidigare belönats med de internationella priserna Prix Europa och Prix Bohemia samt det svenska Stora Radiopriset i kategorierna Årets radioprogram, Årets reportage och Guldspaden. Programmet har även nominerats till det svenska Stora Journalistpriset.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö säger att det internationella erkännandet visar på att Sveriges Radio valt rätt inriktning.

– Det är med värme i hjärtat som jag gratulerar alla våra pristagare vars fantastiska arbete leder till dessa framgångar. Som vd är jag självklart jättestolt.

– Sveriges Radio tycker att den granskande journalistiken är enormt viktig. Som public service-företag ska vi lägga betydande resurser på att belysa och lyfta fram frågor som annars inte hade blivit bevakade, och när våra medarbetare dessutom anses hålla världsklass visar det återigen att vi har valt rätt inriktning, säger Cilla Benkö.

Här är pristagarna

"Den fastspända flickan"
Daniel Velasco har jobbat på Sveriges Radio sedan 1999 och är sedan 2004 undersökande reporter på Ekot. Han har gjort flera uppmärksammade dokumentärer och P1-dokumentären ”Den fastspända flickan” har tidigare belönats flera gånger, både internationellt och i Sverige. 

Ylva Lindgren har arbetat på Dokumentärredaktionen i P1 sedan 1997 och har stått bakom många prisbelönta dokumentärer. 

Lyssna på Den fastspända flickan, del 1

Lyssna på Den fastspända flickan, del 2

"Drönarkriget"
Daniel Öhman är undersökande reporter på Ekot. Han har tilldelats Guldspaden tre gånger och Stora Journalistpriset två år i rad 2011 och 2012. För granskningen av Saudiaffären som han gjorde tillsammans med Bo-Göran Bodin vann han Prix Europa 2012 och 2013 ”Medaljen” i IRE Awards i konkurrens med journalister från samtliga medier från hela världen.  

Lotten Collin är korrespondent för Sveriges Radio i Latinamerika. De senaste åren har radiolyssnarna hört Lotten Collin i P1-programmet Konflikt. Hon började på Sveriges Radio 2004, och har sedan dess arbetat med flera olika program inom Ekot och på P1, P3 och P4.  

Lyssna på Drönarkriget i Jemen

"Kvinna hittad död vid badplats"
Hugo Lavett är frilansjournalist och dokumentärmakare, utbildad på JMK och Stockholms Dramatiska Högskola. Han har jobbat i flera år på Sveriges Radio med program som Kulturnytt, Kino, Studio Ett och Stockholmsnytt. För "Kvinna hittad död vid badplats" har Hugo Lavett även tilldelats Åke Blomström Memorial Prize och nominerats till Susanne Björkman-priset.

Lyssna på Kvinna hittad död vid badplats

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".