Skolan riskerar då att bli en plats där rasismen normaliseras enligt forskaren Victoria Kawesa.
#rasismiskolan

Harriets döttrar drabbades av #rasismiskolan

2:18 min

Många lyssnare har hört av sig med egna berättelser i Ekots satsning om rasism i skolan. En stor del av de enkätsvar som kommit in har handlat om så kallad afrofobi i skolan, det vill säga rasism som riktar sig mot afrosvenskar. Här berättar Harriet om sina tre döttrars skolgång.

Till enkäten #rasismiskolan: Berätta om dina erfarenheter

– Det var en lek som man lekte på skolgården, den hette "nigger". Jag vet inte hur leken gick till men jag reagerade på att leken heter "nigger", och jag tänkte - "hur kan man tillåta att man har en lek bland barn som heter nigger?"

Men det handlade inte bara om afrofobiska lekar som fick fortgå på skolan, berättar Harriet. Om hennes döttrar hamnade i konflikt med andra elever, så var det nästan alltid ordet neger som döttrarna kallades för. Det var självklart för klasskamrater att använda det mot hennes barn, och i de flesta fallen ville inte lärarna göra något åt det, säger hon:

– "Det var väl inte meningen, eller det var väl inte menat så" (sa lärarna, red. anm.) Det var ett negligerande av det här problemet!

Att lärare inte gör tillräckligt för att motverka afrofobiska uttryck förekommer på flera skolor, menar forskaren Victoria Kawesa som är en av utredarna bakom flera rapporter om afrofobi. Ofta handlar det om att lärarna inte har tillräcklig förståelse för begrepp eller strukturer som diskriminerar mot afrosvenskar.

– Största problemet är att när man anmäler det här till lärare eller rektorer så tas inte det på allvar. Ett exempel är ett barn som anmäler till läraren och säger att hon kallas för n-ordet, att hon kallas för neger, och då sa läraren "men du är ju en neger, du ska vara stolt över att vara en neger".

– Så de här kränkningarna, de upprepas - dels blir de utsatta av sina skolkamrater, och sen så upprepas det av lärarna som inte tar deras historier på allvar.

Victoria Kawesa, som också är aktiv politiker i Feministiskt Initiativ, menar därtill att det är allvarligt om lärare inte agerar mot afrofobin. Skolan riskerar då att bli en plats där rasismen normaliseras enligt Kawesa. Både för den som utsätter och den som utsätts:

– Det här leder ju till att deras egen identitet blir skadad, därför att då skyller man ju på sig själv och tar på sig skulden, och tror att det måste vara ens eget fel. Därför att man inte får någon upprättelse när man anmäler kränkningar, och de vuxna tar det inte på allvar utan säger "men du är ju en neger".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista