Det som går bra är framför allt storstadsregionerna och boendeformen hotell som växer kraftigt år för år, säger Dennis Bederoff på Tillväxtverket. Foto: Janerik Henriksson och Christine Olsson/TT

Turismen blomstrar i Sverige

Guide: "Nu kommer vanliga personer"
2:03 min

Turismen fortsätter att växa i Sverige och förra året ökade branschens omsättning med fyra procent, visar ny statistik från Tillväxtverket. Flest besökare kommer från våra grannländer, men Asien blir allt viktigare.

Gabin Sok är guide för sydkoreanska turister i Stockholm och hon ser en tydlig ökning.

– För tio år sedan var det lite mer toppklass kan man säga, de hade mycket pengar och ville titta på lyxigare ställen, men nu kommer medelklassen, eller vanliga personer.

Gabin Sok står utanför entrén till Vasamuséet och väntar på en ny grupp. Under högsäsong har hon ofta två grupper från Sydkorea varje dag. Det är trångt när alla turistbussarna ska stanna, men till slut kommer hennes buss fram och hon kan klättra ombord.

Förra året omsatte turismen i Sverige 284 miljarder kronor. Den del som utländska besökare står för kallas för turismexport och omsatte 106 miljarder. Det är en ökning med 160 procent sedan år 2000 och det konstaterar statliga Tillväxtverket är betydligt mer än Sveriges totala export som under samma tid ökade 57 procent.

– Turistnäringen i Sverige växer nästan oberoende utav konjunkturläget. I dag är turismexporten större än personbildsexporten och också av exporten av järn och stål tillsammans, säger Dennis Bederoff som är ansvarig för turiststatistiken på Tillväxtverket.

Kan ni se att någon del av turismen går starkare?

– Ja, det som går bra är framför allt storstadsregionerna och boendeformen hotell som växer kraftigt år för år.

På familjeägda Hotell Hansson i Stockholm är Henry Freeland biträdanden hotellchef. Han delar bilden av en stark efterfrågan på rum, men säger att de nya hotellen som byggs sätter press på lönsamheten.

– Stockholm utökar varje år sitt hotellutbud med flera hundra rum. Priserna går ju ner för att det är fler hotellrum som erbjuds, så att konkurrensen är stenhård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".