Asylregler för ensamkommande flyktingbarn kan förenklas

1:47 min

Minderåriga asylsökande som kommer till Europa utan sina föräldrar ska få bättre rättsligt skydd.

Efter en dom i EU-domstolen kommer nu förslag om en ändring i den så kallade Dublinförordningen, som bestämmer i vilket EU-land en asylsökande ska få sin sak prövad.

– Det här ger större skydd för ensamkommande barn. Om ett barn exempelvis kommer till Italien och sedan tar sig till Sverige, vilket ofta händer, så kan man få söka asyl i Sverige i stället. Man behöver inte skickas tillbaka till Italien eller till något annat land. Så det är större skydd för barn som kommer ensamma, och man sätter barnets främsta i centrum hela tiden, säger EU:s migrationskommissionär Cecilia Malmström.

2012 rapporterade Ekot om 15-årige Ali från Afghanistan som försökte ta sitt liv i Sverige inför hotet att tvingas tillbaka till Italien, där han hade utsatts för svåra övergrepp under sina försök att få asyl.

Förra året tog EU-länderna emot asylansökningar från nästan 12 700 ensamkommande barn under 18 år. 30 procent av barnen kom till Sverige.

I juni förra året sa EU-domstolen i en dom att minderåriga ska undantas från den EU-lag som innebär att en asylsökande ska få sin sak prövad i det första EU-land han eller hon kom till. Nu föreslår EU-kommissionen hur man ska ändra lagtexten i Dublinförordningen i enlighet med domen.

– Man ska inte skicka tillbaka barn till det första asyllandet om det inte är till barnets uppenbara bästa, till exempel att det finns en familj där. En del länder har redan börjat anpassa sig till denna praxis och nu ska vi också få in den i lagen så det blir klart och tydligt vad som gäller, säger Malmström.

EU-kommissionen föreslår nu även att när ett ensamkommande barn befinner sig i ett EU-land, men inte har sökt asyl där, måste det landet låta barnet ansöka på plats.

Det är EU:s parlament och medlemsländer som beslutar om lagändringen, men eftersom det finns en dom i botten tror Cecilia Malmström på ett snabbt beslut.

– Förhoppningsvis kan man lösa detta innan årsskiftet, säger Malmström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista