Ukrainas president Petro Porosjenko. Foto: Mykola Lazarenko/TT.

Porosjenko lovar ökat självstyre i öst

1:39 min

Ukrainas president Petro Porosjenko lade i dag fram förslag till grundlagsförändringar som ska leda till ökad decentralisering av makten i landet. Förslagen tillmötesgår en del av de önskemål som många medborgare har i östra Ukraina.

Sedan Petro Porosjenko tillträdde som president i Ukraina har han gått fram på två vägar för att få en lösning på oroligheterna i landet. Den ena har varit att trappa upp den militära insatsen mot de väpnade separatisterna, även om det just nu råder en skakig vapenvila.

Den andra vägen har varit att hitta ett mer långsiktigt politiskt svar på det missnöje som finns i öster. I dag gick han vidare med detta och lade fram ett förslag till förändringar i Ukrainas författning som innebär ökat lokalt och regionalt självstyre. Myndigheterna på lägre nivåer ska bland annat få behålla en större del av skatteintäkterna och använda dem som de själva vill.

Ukrainska ska vara det enda statliga språket men till exempel ryska ska få en garanterad status som regionalt språk. Det här är förändringar som de mest förhärdade separatisterna avvisar som totalt otillräckliga.

Men Porosjenkos förhoppning är uppenbarligen att vanliga människor i öst kommer att tycka att det ändå är vettiga reformer. De har ofta har stark misstro mot de nya makthavarna i Kiev och vill hålla fast vid band med Ryssland - men de vill stanna kvar i Ukraina.

Porosjenko betonar att Ukraina även i fortsättningen ska vara en enhetsstat, landet ska inte förvandlas till en federal stat med mycket svag centralmakt, vilket är vad Ryssland vill. I sådant fall skulle Ryssland i praktiken kunna kontrollera östra Ukraina, menar ledningen i Kiev.

Porosjenko hoppas att parlamentet ska anta författningsförändringarna redan nästa vecka och sedan ska det genomföras nyval till de nya lokala politiska församlingarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista