Jean-Claude Juncker. Foto: TT

Juncker väntas bli ny ordförande för EU-kommissionen

1:56 min

I kväll startar det EU-toppmöte som väntas föreslå Jean-Claude Juncker som ny ordförande för EU-kommissionen.

Den politiska processen har inletts kring att välja en ny svensk EU-kommissionär. De politiska partierna i svenska riksdagen har haft ett första möte om Sveriges framtida kommissionärspost.

– Vi har haft samtal kring vilken portfölj som kan vara lämplig för Sverige under den kommande 5-års period. Där har vi följt hur man har gjort tidigare, det är mycket entydigt att det är Sveriges regering som nominerar en svensk kommissionär och att det kommer att ske efter att jag fört samtal med den framtida kommissionspresidenten, säger Fredrik Reinfeldt, Sveriges statsminister.

Hur sannolikt är det att det att det blir Cecilia Malmström än en gång?

– Jag vill inte uttala mig om namn, vi är nu vid ett möte som i morgon förmodas nominera Jean-Claude Juncker, säger Fredrik Reinfeldt, statsminister.

Nomineringen av Jean-Claude Juncker är den tyngsta punkten på EU-toppmötets dagordning, tillsammans med diskussionen om Ukrainakrisen och möjliga nya EU-sanktioner mot Ryssland.

En stor majoritet av stats- och regeringscheferna väntas lägga sina röster på Juncker i morgon, trots kraftfullt motstånd från framför allt den brittiske premiärministern David Cameron, som ser Juncker som alltför mycket av en EU-federalist.

EU-toppmötet inleds i kväll med en ceremoni i staden Ypern i Belgien, med anledning av hundraårsminnet av första världskriget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista