Så påverkar ditt sparkapital klimatet

2:02 min

Vårt sparande i banker, pensionsfonder och försäkringsbolag påverkar klimatet, via deras investeringar i bolag som utvinner fossila bränslen. Det visar en ny rapport från Världsnaturfonden.

Enligt Magnus Emfel som jobbar med rådgivare inom klimat & hållbar ekonomi på Världsnaturfonden, så släpper vi ut nästan lika mycket koldioxid på vårt sparande som på vår vanliga konsumtion på ett år.

– Jämför vi med vår konsumtion som man kallar för bilen, biffen och bostaden, alltså det vi konsumerar för vårt dagliga liv, som står för 10 ton koldioxid utsläpp, så står börsen för 8 ton, säger han.

Världsnaturfonden har för första gången räknat ut hur mycket vårt sammantagna sparande påverkar miljön.

Av dom 4 000 miljarder kronorna som är svenskt investerat kapital i världen - är cirka 9 procent, investerade i bolag, som utvinner fossila bränslen. Alltså kol, olja och gas, som är den största källan till utsläpp av växthusgaser och som i sin tur bidrar till klimatförändringarna.

Nästan hälften av dom svenska fonderna har investerat i minst ett av dom 200 börsbolag i världen som släpper ut mest koldioxid.

Vill du försöka välja en fond som istället investerar i förnybar energi, har du bara 17 olika fonder att välja på, på den svenska marknaden.

Världsnaturfonden vill nu att riksdag och regering ser till att till exempel fondbolag inför en obligatorisk redovisning av fossila innehav, koldioxidutsläpp och klimatpåverkan.

Men också att AP-fondernas förvaltning av våra pengar ska klimatsäkras.

– Där uppmanar vi riksdag och regering att ge AP-fonderna ett tydligt mandat att investera klimatsäkert och ta fram metoder och instrument för att det ska ske i enlighet med klimatforskningen och hålla oss under 2 graders uppvärmning, säger Magnus Emfel vid Världsnaturfonden.

Men Joakim Sandberg som är forskare vid Göteborgs universitet och expert på etiska och hållbara investeringar menar att fonder skulle förlora mycket pengar på att dra miljötänket till sin spets.

– Om dom skulle undvika alla bolag som håller på med miljöförstörning är det väldigt få bolag som dem kan investera i, säger han.

Om du som privatperson vill göra någon skillnad för miljön genom dina investeringar, men kanske riskera att inte tjäna lika mycket, bör man välja andra än de stora aktörerna.

– Till exempel mindre fonder som riktar sig mot miljöteknik, eller småskaliga bolag som verkligen behöver ditt kapital, som gör goda saker och då tror jag man får vänta sig något lägre avkastning, men får då en högre avkastning på miljön istället, säger Joakim Sandberg, expert på etiska och hållbara investeringar.

Så förvaltats vårt sparande

  • Svenskt investerat kapital beräknas uppgå till 4 000 miljarder kronor varav 2 300 miljarder (60 procent) investerade utanför Sverige.
  • Cirka 370 miljarder (nio procent) är investerade i energirelaterade bolag, vilka är verksamma inom utvinning, produktion och distribution av huvudsakligen fossilbaserad energi - kol, olja och gas.
  • 250 av 501 svenska fonder har investerat i minst ett av världens 200 mest CO2-intensiva börsbolag.
  • Vårt sparande på börsen skapar uppskattningsvis åtta ton CO2-utsläpp per person och år, utöver våra egna utsläpp på 10,6 ton från bilen, biffen och bostaden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista