Juncker föreslås bli ordförande för EU-kommissionen

1:40 min

EU:s toppmöte valde idag, som väntat, att nominera Jean-Claude Juncker som ny ordförande för EU-kommissionen. Men den brittiske premiärministern David Cameron är mycket kritisk över beslutet.

– Det här är en dålig dag för Europa. Det riskerar att underminera nationella regeringars position. Det riskerar att underminera nationella parlaments position, och det ger ny makt till EU-parlamentet, säger David Cameron.

David Cameron menar att beslutet att nominera Juncker riskerar att underminera nationella regeringars och parlaments påverkan på EU:s politik, medan EU-parlamentets makt stärks.

Cameron tvingade fram en omröstning om valet att nominera Luxemburgs mångårige premiärminister Jean-Claude Juncker till EU:s tyngsta jobb. Cameron visste att han skulle förlora omröstningen, och han fick till slut enbart stöd av sin ungerske kollega Viktor Orban. Alla andra 26 EU-ledare röstade för Juncker, däribland statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Ja, det är en mycket erfaren politiker och jag tillhör den partigrupp som har nominerat honom, säger Reinfeldt.

Statsminister Fredrik Reinfeldt är dock inte nöjd med hur processen gått till.

– Sen har jag haft invändningar mot hela processen, på principiella grunder, eftersom man har arbetat med så kallade utpekade spetskandidater på ett sätt som utesluter väldigt många från att kunna kandidera och som dessutom stör den, för mig, väldigt viktiga balans som finns mellan de folkvalda regeringarna å ena sidan och Europaparlamentet å andra sidan, säger Fredrik Reinfeldt.

Den 16 juli väntas EU-parlamentet fatta det formella beslutet om Juncker som kommissionsordförande. Samma kväll kommer EU:s stats- och regeringschefer ha ett extra möte för att besluta om flera andra av EU:s toppjobb, bland annat vem som ska ersätta Herman van Rompuy som Europeiska Rådets ordförande.