Lättare att klara fastan under årets Ramadan

1:23 min

På lördagen började muslimernas fastemånad Ramadan. Men de som bor långt upp i landet där solen nästan aldrig går ned, får i år göra undantag.

– Visst att man blir hungrig, man vill dricka när man ser vatten och äta när man ser mat, men man vet varför man fastar. Man har ett syfte och ett mål, säger Sara vid moskén på Medborgarplatsen i centrala Stockholm.

Sara är gravid, och kommer därför att äta som vanligt under Ramadan i år. Hon tycker att det känns lite konstigt men i stället fokuserar hon på annat..

- Jag försöker att satsa mer på att läsa Koranen och självklart be och dyrka. Dyrkan också om hur man beter sig, uppför sig mot andra. Och självklart att man kan ge pengar till och hjälpa de fattiga, säger Sara.

En Ramadan under de nordiska sommarmånaderna kan vara tuff. Först tolv minuter över tio ikväll får fastan brytas. Redan tio minuter i två i natt, när solen går upp, är det slut på festen och andra dagens fasta börjar.

De som bor längre norrut i Sverige, där solen aldrig går ner, ges undantag som gör fastan lite lättare. Det efter nya riktlinjer som getts från det Europeiska fatwarådet, som innebär att fastan i norra Sverige styrs efter solens upp- och nedgång i Stockholm eller Malmö, beroende på vart i norr man bor.

På terrasserna utanför moskén på Medborgarplatsen förbereds det för kvällens måltid. En anstormning av folk väntas.

– Om du ser en konsert, vi säger en Carola Häggkvist-konsert, så tittar de inte på konserten. De tittar på maten, säger restaurangägaren Ahmad Ziani, och skrattar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista