Foto: Björn Larsson Ask/SvD /Scanpix.

KD: Idrott varje dag i grundskolan

Hägglund: Viktigt att alla får chansen
1:40 min

Regeringen kommer före valet att gemensamt föreslå att alla grundskole-elever ska ha mer idrott på schemat. Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund lyfte förslaget idag under sin dag i Almedalen. KD vill att eleverna ska ha idrottslektioner varje dag.

– Vi ser stora skillnader mellan de som kommer familjer där det idrottas mycket, där man rör på sig, och familjer som inte gör det. Och därför är det viktigt att alla får chansen. Skolan har en viktig roll. Jag vill se idrott i skolan varje dag, säger Göran Hägglund.

Idag får elever 500 timmar idrott under sin tid i grundskolan. Det betyder för många idrott 2-3 ggr i veckan.  Mer idrott i skolan är en gammal käpphäst för partiet. Redan för 10 år sedan var Göran Hägglund ute och talade om det här.

För att få till stånd mer idrottstimmar tänker han sig både något längre skoldagar för eleverna, och att tid helt enkelt tas från andra skolämnen. Men han vill inte röra matematiken och svenska-lektionerna .

– Nej

Finns det andra ämnen som är heliga för dig, där du inte vill minska undervisningstiden?

– Ja, det gör det säkert, men jag vill inte låsa mig exakt i det idag,

Folkpartiledaren och utbildningsministern Jan Björklund säger idag att regeringen före valet i höst tänker lägga fram ett gemensamt förslag om just mer idrott i skolan.

Hur mycket tid det handlar om, och från vilka ämnen han är beredd att ta den här tiden kan han inte redogöra för idag.

– Jag räknar med att återkomma ganska snart, med ett förslag hur vi ska kunna utöka antalet idrottstimmar i skolan, säger Jan Björklund.

Sverige är det land i EU som har minst tid avsatt för idrott och hälsa i grundskolan, och riksidrottsförbundet har krävt mer idrott. Varför har du som utbildningsminister och din regering drivit igenom den här frågan när ni tycks ense om detta?

– Ja nu är vi eniga Jag har haft uppe det här ett antal områden.  Men det handlar då om att också bli eniga om att antigengen det skall betalas genom utökad lektionstid, eller att man omfördelar lektionstid och det är ju ofta där svårigheten sitter.

Karin Runblom, Ekot
karin.runblom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".