Statsvetare: Problem för S att väljarna inte tror på vallöften

1:50 min

Det är ett problem för S om väljarna inte tror på partiets löften, säger statsvetarprofessorn Sören Holmberg.

47 procent av väljarna tror att inkomstskatten kommer att höjas om det blir en socialdemokratiskt ledd regering efter valet. Det visar en opinionsmätning som Sifo har gjort för Ekots räkning.

Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att resultatet är problematiskt för Socialdemokraterna.

– Det är naturligtvis inte bra för de rödgröna, och för Socialdemokraterna, att man inte tror på det löfte som har givits om att de stora löntagargrupperna inte ska få en höjd skatt. Så det här är ju en klar fördel för alliansregeringen om skattefrågan blev stor i valrörelsen.

Få väljare räknar med att inkomstskatten eller fastighetsskatten höjs om alliansregeringen sitter kvar vid makten. Men nästan varannan tror att de kommer att får betala mer i inkomstskatt om Socialdemokraterna vinner valet.

Och 39 procent tror att fastighetsskatten - det som idag heter fastighetsavgift - blir högre med Stefan Löfven som statsminister. Det visar den opinionsmätning som Sifo har gjort åt Ekot.
Resultatet är ett bekymmer för Socialdemokraterna, enligt Sören Holmberg.

– Det stora problemet består ju i att en så stor andel av valmanskåren uppenbarligen inte är informerad eller inte tror på vad socialdemokratin säger i de här två viktiga frågorna. Här krävs det mer information, mer upplysning.

Vad beror det på att man tror att det blir höjd inkomstskatt och höjd fastighetsskatt?

– Jag tror att det har att göra med att den traditionella bilden är att vi har högre skatt i samhället när socialdemokratin styr. Det är något som sitter kvar i det kollektiva medvetandet, som kräver mycket kommunikation och lång tid innan man blir av med.

Att väljarna inte vet vilka partier som ska ingå i en S-ledd regering har också påverkat resultatet i opinionsmätningen, tror Sören Holmberg.

– Det är självklart att det spelar en roll, eftersom Vänsterpartiet ju har tydligare förslag om att höja skatter för människor som har lägre inkomster än vad socialdemokratin tänker sig. Så det här är känsliga frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista