Även S vill ha bankskatt

1:30 min

Socialdemokraterna föreslår i dag en skatt på fyra miljarder kronor, som bankerna ska betala för att finansiera partiets förskolereform. Tidigare på tisdagen presenterade SD-ledaren ett liknande förslag.

Partiets ekonomisk-politiska talesperson tror inte att bankerna kommer ta ut fördyringen genom att höja sina avgifter.

– Bankerna gör stora vinster, de har stora marginaler innan de tar ut det på kunderna, säger hon till Ekot  

Socialdemokraterna plockar ett av flera förslag från Företagsskattekommittén. De andra av komitténs förslag, till exempel lägre bolagsskatt, har partiet inte tagit ställning till, säger Magdalena Andersson.

I söndags lanserade partiledaren Stefan Löfvén sitt stora vallöfte: Det ska vara ett maxtak på hur stora barngrupperna får vara på förskolan, max 15 barn per grupp. Det kommer enligt S att kosta drygt en miljard kronor.

För att finansiera den reformen föreslår nu alltså partiet att man höjer skatten på den finansiella sektorn med fyra miljarder.

Ekots politiska kommentator Tomas Ramberg säger att förslaget passar i den rådande klimatdebatten där beskattning av finanskapitalets vinster inte väcker någons ilska. Det är inte politiskt farligt att höja en skatt på bankerna, säger han.

Tidigare i dag så var SD-ledaren Jimmie Åkesson ute med ett liknande förslag: Höjd bankskatt. Magdalena Andersson tycker att det är tråkigt att hennes parti inte kunde gå ut med sitt förslag tidigare.

– Det är beklagligt att vi går ut samma dag. Hade vi vetat det så hade vi gjort annorlunda, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista