MP föreslår kraftag för att rädda Östersjön

1:51 min

Miljöpartiet föreslår en satsning på 200 miljoner kronor per år för att rädda Östersjön.

Målet är att alla svenska jordbruk som har Östersjön i sitt avrinningsområde ska vara ekologiska 2030.

– Miljöpartiet föreslår krafttag för att rädda Östersjön mot det stora hot som är kring de syrefattiga bottnarna är. Det är att vi tillsammans måste säkerställa att jordbruket fortsätter att minska sina läckage av näringsämnena, alltså övergödningen av Östersjön, säger Miljöpartiets språkrör Åsa Romson, i samband med Miljöpartiets dag i Almedalen i Visby.

– Och där vill vi gå in med 200 nya miljoner per år för att hjälpa till i den omställningen och vi vill dessutom via konsumtionen, det vill säga den mat vi äter själva. Men dessutom som vi beställer in till skolor och inom det offentliga ska i stor utsträckning vara ekologiskt. Därför att det stärker den här reformen som minskar övergödningen av Östersjön.   

På den välbesökta presskonferensen med utsikt över Visby och havet, höll de bägge språkrören upp ett rör med botten-prov taget i havet utanför.  Bottendöden är omfattande och där kan inte längre något liv finnas, enligt Åsa Romson.

Och förutom 200 miljoner kronor per år som ska tas från landsbygdsprogrammet, ska också en skatt på konstgödsel återinföras enligt miljöpartiets förslag.

Målsättningen är också att hälften av all offentlig konsumtion av mat ska vara ekonlogisk och sex år, 2020.

Åsa Romson anser också att den borgerliga regeringen inte lyckats göra Sverige till ett föregångsland bland länderna runt Östersjön.

Miljöminister Lena Ek, centerpartiet, avfärdar kritiken. Hon säger att det just tagits beslut om satsningar på att skydda tio procent av känsliga marina områden i Östersjön. Miljöpartiets förslag är inte förankrat bland till exempel Naturvårdsverket och tar inte hänsyn till andra brukare av havsområden enligt miljöminister.

Lena Ek gillar inte heller miljöpartiets förslag att till 2030 ha ställt om alla jordbruk med avrinning till Östersjön till ekologisk odling.

– Ja även här så formulerar Miljöpartiet sitt förslag på ett närmast statssocialistiskt sätt. Skillnaden mellan det traditionella jordbruket och det ekologiska har ju minskat väldigt mycket. Sverige har en matproduktion som i globalt perspektiv är miljövänligt, det kan bli bättre, ja, men det blir inte bättre genom att tvinga folk i vissa områden att bete sig på ett visst sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista