Robotar underlättar i japansk äldrevård

Japan har världens snabbast åldrande befolkning och alldeles för få unga som kan ta hand om pensionärerna. Nu prövar Japan att använda robotar och maskiner i åldringsvården.

Det bubblar och surrar i tvättmaskinen för pensionärer och 82-årige Teiichi Usui ser ut att njuta av det varma vattnet som virvlar runt hans kropp.

– Jag brukar bada i den här maskinen varannan dag. Det är skönt att bada så här, säger Usui.

Lampor blinkar
Hans vithåriga huvud är allt som sticker ut ur en öppning ovanpå maskinen, lampor blinkar på den elektroniska manöverpanelen.

Tvättmaskinen för pensionärer har utvecklats här i Japan av elektronikjätten Sanyo och kostar ungefär 350 000 kronor. Den har redan tjänat in sitt pris, säger ålderdomshemsföreståndaren Kazunari Mori.

– I stället för två anställda räcker det med en person som övervakar maskinen. Personalen slipper tunga lyft, och det är säkrare både för dem och för dem som badas, säger han.

Rullas in i maskinen
Pensionären sitter i en rullstol och rullas sedan in i maskinen och omsluts av en lucka, sedan startar tvätt- och sköljcyklerna automatiskt.

Sanyo säger att över hundra ålderdomshem redan köpt maskinen, det kommer nu studiebesök från Europa. Maskinen kan även användas för handikappade.

Hjälper gamla bo kvar hemma
En rad andra japanska företag utvecklar nu avancerade maskiner och robotar som kan hjälpa gamla att bo kvar längre i sina hem.

Ett biträde på det här ålderdomshemmet, Ryota Takahashi, säger att en del gamla är lite rädda i början, särskilt när luckan på tvättmaskinen stängs om dem.

Men han säger att alla sedan snabbt blir förtjusta i att omslutas av bubblande varmt vatten. Takahashi säger att han själv önskar att han fick använda maskinen innan han går hem på kvällen.

Nils Horner, Tokyo
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista