Hylla med frukostflingor. Foto: Hasse Holmberg/TT

Nya matvanor i USA utmaning för livsmedelsbranschen

2:06 min

Tre måltider om dagen börjar bli passé i USA. Nu äter folk mellanmål hela dagarna och det gör att livsmedelsföretag måste hänga med och ändra sina produkter. Allra vanligast är att man skippar att äta frukost hemma i köket.

Granola, alltså muslibitar, chips, nötter, frukt, ja det kan bli lite allt möjligt när Fidel Martin tar frukosten på språng på väg till jobbet som limousinchaufför i New York. Nu äter han chips och juice vid lunchdags.

Att äta rejäla måltider tre gånger om dagen är en vana som är på väg bort i USA.

I dag äter över hälften av amerikanerna mellanmål eller snacks minst tre gånger om dagen, på nittiotalet var det bara 20 procent och på 70-alet bara tio procent som åt småmål så ofta.

Det är just det traditionella frukostätandet som har minskat mest. Livsmedelsföretagen får satsa på nya produkter för att hänga med. Flingtillverkarna Kellogg's sänkte sin försäljning med tre procent det senaste kvartalet, och satsar därför på fler produkter som man kan äta i farten.

Försäljningen av nötter, chips och mellanmålsbitar däremot, har ökat mellan 70 och 160 procent de senaste femton åren.

I Wall Street Journal beskrivs amerikanerna som "serial snackers", en sorts seriesmåätare.Det är inte ovanligt att äta sex småmål och inget stort på hela dagen.

En förklaring till det ändrade beteendet är förändringar i demografi och livsstil, med fler ensamhushåll och fler familjer där båda föräldrarna gör karriär. Livsmedelsforskare är inte överens om det är sämre att äta mindre och oftare, än tre rejäla måltider om dagen.

Men risken med småätandet är att man äter mer än annars, eller för onyttiga produkter. limousinchauffören Fidel Martin säger att han också gärna skippar lunchen på sommaren när det är varmt, så han inte ska bli så mätt och trött på jobbet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista