Dan Park. Foto: Edina Hrustic/Sveriges Radio

Kontroversielle konstnären Dan Park omhändertagen av polis

Nils Norling, polisens pressinformatör, om omhändertagandet av Dan Park
1:38 min

Gatukonstnären och provokatören Dan Park har omhändertagits av polis, misstänkt för hets mot folkgrupp. Detta i samband med en utställning i Malmö.

Polisen gick in på galleriet under förmiddagen och beslagtog ett antal tavlor. Dan Park omhändertogs i samband med händelsen, detta på grund av att konsten misstänks strida mot lagen om hets mot folkgrupp,

– Vi har inte tagit alla tavlor som fanns på galleriet utan det är ett antal tavlor som misstänks bryta mot lagen, säger Nils Norling, polisens pressinformatör i Malmö, till P4 Malmöhus.

Det har varit en demonstration mot utställningen, hur är läget där nu?

– Vi har haft 60-70 personer i en demonstration här, men det var lugnt och städat. Vi har haft ett stort antal poliser på plats för att det ska gå lugnt till.

Hur uppmärksammades ni på tavlornas innehåll?

– Vi har fått in information senaste tiden om att det eventuellt skulle ställas ut tavlor som kan bryta mot lagen om hets mot folkgrupp, säger Nils Norling.

Park har tidigare fällts, bland annat för att ha avbildat tre mörkhyade personer i hängsnaror, varav en av dem föreställde Jallow Momodou, ordförande i Afrosvenskarnas riksförbund.

Dan Park dömdes senast i april till totalt fyra månaders fängelse för hets mot folkgrupp i två fall, samt förtal. Jallow Momodou var själv på plats och demonstrerade i dag mot att galleriet ställer ut verken.

– Jag tycker det är fruktansvärt. Jag har alltid upplevt de här bilderna som väldigt kränkande, säger han till TT.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".