Sms ska komplettera Hesa Fredrik

1:27 min

Hesa Fredrik börjar bli omodern, och behöver uppdateras. SOS Alarm kommer i höst att börja ringa till hemtelefoner vid allvarliga olyckor. De vill även kunna skicka ut sms till berörda i ett visst område, men för det krävs en lagändring.

– Många ungdomar idag vet nog inte vad Hesa Fredrik-signalen är för någonting, men får man upp ett meddelande i sin mobiltelefon så tror jag att man förstår bättre att det här handlar om viktig samhällsinformation, säger Anders Klarström, presstalesman vid SOS i Sverige.

Tiden har sprungit ifrån Hesa Fredrik. Larmsignalen, som testas första måndagen i mars, juni, september och december, varnar allmänheten när något allvarligt hänt. När den ljuder ska vi sätta på radion eller tv:n för mer information. Men med mobiltelefoners hjälp skulle SOS kunna se var vi befinner oss, och det skulle göra varningarna mer exakta.

– Det här gör att man kan få ut varningar som blir mer riktade till de som vistas i ett område, säger Anders Klarström.

Ett system där myndigheterna kan larma boende per hemtelefon har testats i Medelpad. När man svarar så hörs ett röstmeddelande med information om vad som hänt. I september är det tänkt att systemet ska komma igång i hela landet.

SOS Alarm vill även kunna skicka ut sms till mobiltelefoner, men lagen tillåter idag inte att skicka ut meddelanden som mottagaren inte begärt att få.

– Vi behöver få rätt att vid ett enskilt tillfälle få information från mobilnätet om vilka som finns registrerade mot de mobilmaster som finns i ett visst område. Det här ansökte vi om för 6-8 månader sedan, säger Sverker Petersson på SOS Alarms pressjour.

Lagändringen skulle enbart ge möjlighet att skicka sms vid nödsituationer. Om den träder i kraft under hösten så skulle systemet kunna vara på plats till hösten 2015, enligt Sverker Petersson på SOS Alarm.

Fakta: Viktigt meddelande till allmänheten

Första gången larmsignalen testades 1931 skrev Dagens Nyheters krönikör Oscar Fredrik Rydqvist att larmsignalen lät lika hes som han själv, därav namnet. Det offentliga namnet på Hesa Fredrik är Viktigt meddelande till allmänheten, VMA.

 

Hese Fredrik är en ljudsändare som finns för att varna när något farligt hänt, exempelvis en stor brand, ett gasutsläpp eller någon annan allvarlig olycka.

 

Under minst två minuter ljuder en sju sekunder lång signal omväxlande med 14 sekunders tystnad. Den betyder att det finns ett viktigt meddelande till allmänheten.

 

När du hör signalen ska du gå inomhus, stänga dörrar, fönster och ventiler samt lyssna på radio eller kolla text-tv för information.

 

Faran signaleras över med en 30—40 sekunder lång signal.

 

Ljudsändarna testas klockan 15 första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.