Rent Östersjön skulle generera miljarder

1:59 min

Sverige skulle tjäna 27 miljarder kronor per år och få 70 000 nya jobb om man räddar Östersjön. Det har en rapport beställd av Världsnaturfonden slagit fast.

- Jag tycker att det här är en väldigt bra rapport, det hjälper mig i mitt arbete som miljöminister. Det är precis vad jag brukar säga också, genom att vara bra på miljö så skapar vi innovation, vi skapar nya jobb och vi skapar en bättre livskvalitet för människor. Renare luft, rent vatten, mindre farliga kemikalier, säger miljöminister Lena Ek (C).

Östersjön mår dåligt och det krävs bland annat pengar för att rädda den. Men på lång sikt ger satsningarna en rejäl ekonomisk vinst, enligt en studie som det ansedda konsultföretaget The Boston Consulting Group gjort för Världsnaturfonden WWF.

– När de tittar på hela Östersjön så rör det sig om drygt en halv miljon jobb och 300 miljarder kronor i årlig merskillnad 2030 om man jämför en dålig miljö med en bra miljö. I år så tittade vi på ett svenskt perspektiv och då kom vi fram till att det rör sig om ungefär 71 000 jobb och 27 miljarder kronor i årligt mervärde 2030, säger Mattias Rust, havs- och sjöfartsexpert på Världsnaturfonden.

Beräkningarna bygger på Östersjöns tre viktigaste branscher. Turism, fiske och jordbruk. Om inget görs så blir förlusten kolossal, säger Mattias Rust.

– Värsta scenariot är att det fortsätter precis som nu, vi får ett Östersjön där majoriteten av botten är död och övergödningen bara växer och växer, vilken turist vill komma hit då? Säger Mattias Rust.

I höst kommer Sverige att presentera en annan rapport i FN som berör kopplingen ekonomi och miljö, berättar Lena Ek.

- Ju fler fakta vi har på bordet som visar att miljö och tillväxt löser livsproblem, ger livskvalitet åt människor, ju bättre är det, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista