Överåklagare Marianne Ny och brottsmisstänkta Julian Assange. Foto: TT

Assange fortsatt häktad

Beslutet kommer att överklagas
1:08 min

Julian Assange som är misstänkt för bland annat våldtäkt ska fortsätta att vara häktad i sin frånvaro. Det beslutet kom Stockholms tingsrätt.

Beslutet kom efter flera timmars förhandling om häktningsbeslutet av Wikileaksgrundaren Julian Assange borde upphävas eller inte.

Tingsrätten anser att Julian Assange fortfarande är på sannolika skäl misstänkt för de brott han sedan tidigare är häktad för i sin utevaro (olaga tvång, sexuellt ofredande och våldtäkt, mindre grovt brott) samt att det fortfarande finns risk att han avviker eller på annat sätt undandrar sig lagföring eller straff.

Försvarets linje att Assange i praktiken redan suttit frihetsberövad i flera år och att åklagarna inte gjort tillräckligt för att driva den här långdragna processen vidare väckte inget gehör hos tingsrätten.

Rätten anser att det både finns risk att Julian Assange flyr och att han i praktiken knappt varit frihetsberövad alls utan helt frivilligt befinner sig instängd på Ecuados ambassad i London.

Men ännu är frågan inte avgjord eftersom beslutet kommer att överklagas, säger Per E samuelsson som är en av Julian Assanges advokater.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".