Assange kan förbli häktad i sin frånvaro till 2020

Häktningsbeslutet mot Wikileaksgrundaren Julian Assange kvarstår. Det beslutade Stockholms tingsrätt i dag efter en lång dag av förhandlingar. Domstolen gjorde bedömningen att faktumet att Assange tagit sin flykt till Ecuadors ambassad i London inte är ett skäl att häva häktningen.

– Domstolen anser det inte vara oproportionerligt att Assange skall förbli häktad, om man ser till tyngden i brottsmisstankarna, säger överåklagare Marianne Ny.

Överåklagaren framhåller att de behandlat ärendet som om Assange vore svensk medborgare, vilket varit en ledstjärna under arbetets gång. Han är fortsatt misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång. Kvinnornas advokat Claes Borgström välkomnar beslutet.

-- Det var ett riktigt beslut. Han är på sannolika skäl misstänkt för de här brotten och man kan inte undgå lagföring i Sverige genom att själv placera sig på Ecuadors ambassad, säger Borgström till TT.

-- Det var inte det beslut vi hade bett om, så nu får vi be hovrätten att pröva det, säger Assanges advokat Thomas Olsson efter att tingsrätten lagt fram sitt beslut.

Assange har fått politisk asyl i Ecuador, men har inte lämnat ambassaden i London på två år av rädsla att i förlängningen utlämnas till USA. Försvaret har framhållit möjligheten att Assange skulle kunna höras i London, men det ser överåklagaren inte som en möjlighet.

– Även om vi skulle kunna få brittisk hjälp att hålla förhör med honom på ambassaden, vilket eventuellt inte ens är juridiskt möjligt, så återstår frågan: Hur skulle vi ha möjlighet att väcka åtal och ha en rättegång om Assange motsätter sig att komma till Sverige? säger Marianne Ny.

Teoretiskt sett kan Assange förbli häktad i sin frånvaro till dess att handlingarna preskriberas. För våldtäkt är preskriptionstiden 10 år, för sexuellt ofredande 5 år. Detta innebär att han skulle kunna hållas häktad i sin frånvaro ända till augusti 2020.

Polisnotan för bevakningen av Ecuadors ambassad i London uppgår till över 70 miljoner kronor, och Londonpolisen anser att svenska myndigheter bör betala detta, vilket Ekot rapporterat om tidigare i dag.
 
– När det gäller kostnader är det inte något som jag känner till. Ingen har från officiellt håll kontaktat mig rörande detta, säger överåklagare Marianne Ny.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".