Allt fler barn bland hemlösa EU-migranter i Sverige

1:29 min

Flera av de hemlösa EU-migranter, som i många fall försörjer sig som tiggare i Sverige, har med sig barn. Minst 17 av landets kommuner uppger att det finns minderåriga bland EU-migranterna, visar en enkätundersökning av Sveriges kommuner och landsting.

I Göteborg vittnar frivilligorganisationen Räddningsmissionen om allt fler barn bland de bulgariska romer som kommer till staden.

– Det vi sett är att de bulgariska romerna har blivit fler familjer i år. Det är rätt så många familjer och barn och det är nytt i Göteborg, säger Mikael Albertsson på Räddningsmissionen.  

Organisationen har ställt upp husvagnar där barnfamiljer kan bo, ett projekt som Göteborgs kommun satsat en halv miljon kronor på. I en av husvagnarna bor Anna-Maria, fem år. Hon kom för några veckor sen med sina två yngre syskon, sina föräldrar och sin mormor.

– Jag vill rita säger hon.

Alla barn i Sverige har samma rättigheter till trygghet och skydd och hur man ansvarar för det är upp till Socialtjänsten i varje kommun. På Sveriges kommuner och landsting, SKL, påbörjas nu ett arbete för att stötta kommunerna i hur man ska hantera de hemlösa Eu-migranterna.

-- När man inte har den upphållsrätten så ger man det allra nödvändigaste, och det är väldigt otydligt vad det allra nödvändigaste är i lagstiftningen, säger Åsa Furén Thulin, sektionschef Sveriges Kommuner och Landsting. 

Enligt henne behöver Sveriges kommuner hjälp att tillsammans med Socialdepartementet få hjälp med att tolka och förtydliga lagstiftningen.

– Det är ett arbete som SKL ska försöka lobba mot Socialdepartementet, mot statliga myndigheter och mot frilvilligorganisationer för att få till någon form av handlingsplan och tydlighet, säger Furén Thulin.