Foto: Magnus Hjalmarson Neideman /TT

Ingen dansk Gripen-affär för Saab

Ingen dansk Gripen-affär för Saab
1:37 min

Försvarskoncernen Saab drar sig ur en upphandling av nya danska stridsflygplan. Därmed går den svenska försvarsjätten miste om en mångmiljardaffär. Orsaken ska vara att Saab räknar med att förlora budgivningen till en amerikansk konkurrent. 

Jas Gripen har varit ett alternativ som det danska försvaret tittat på när landet nu ska förnya sitt stridsflyg. Men i dag gick tidsfristen gick ut för att fullfölja den pågående budgivningen.

Saab och Försvarsexportmyndigheten har således valt att lämna upphandlingen. Myndigheten har gjort en analys av situationen tillsammans med Saab.

– Vi har gemensamt kommit fram att sannolikheten är liten att Danmark väljer Gripen. Därför har vi valt att inte lämna in en offert, säger Sofia Karlberg, kommunikationschef på Försvarsexportmyndigheten.

Affären väntas gå till den amerikanska konkurrenten Lockheed Martin, där Danmark varit med och delfinansierat stridsflyget F-35 Joint Strike Fighter. Därmed går SAAB miste om en affär som sägs vara värd mellan 26 och 40 miljarder kronor.

Det är andra stora affären som Saab förlorar på kort tid. I våras gick försvarsjätten miste om en affär värd över 20 miljarder kronor när Schweiz i en folkomröstning sa nej till att köpa in Gripen.

Nu ligger förhoppningen hos Brasilien som planerar att köpa 36 svenska stridsflyg, en affär som är inne på slutförhandlingar. Men skulle även denna affär utebli så är det riktigt illa, menar försvarsexpert Johan Tunberger,

– Brasilien har ju ekonomiska problem, och går inte den igenom så är det illa, säger försvarsexperten Johan Tunberger, tidigare anställd vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

Hur illa kan det bli?

– Annars blir det här Jas det sista svenskkonstruerade flygplanet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".