Svenska soldater i Gurgi Tappeh, Afghanistan 2010. Arkivfoto: Ingrid Dahlbäck/TT

Afghanska tolkar ges uppehållstillstånd

0:55 min

Under måndagen kom de sista tolkar och vakter som beviljats uppehållstillstånd efter att ha arbetat för svenska Försvarsmakten i Afghanistan. Totalt handlar det om 23 personer och deras familjer.

– Det har funnits en hotbild mot samtliga personer som presenterats för oss, och det har varit ganska enkla beslut att fatta, säger Mikael Ribbenvik som är operativ chef på Migrationsverket.

Under de åtta år som svenska försvarsmakten haft en militär styrka i Afghanistan, har många varit civilanställda som tolkar eller vakter. När det gäller tolkar handlar det om mellan 30-40 personer, och det har funnit en oro för vad som skulle hände dessa personer nu när Sverige avslutat insatsen i Afghanistan.

Vad handlar det om för hot?

– Vi kan tyvärr inte gå in på asylskäl överhuvudtaget, men det har varit en allvarlig hotbild, säger Ribbenvik på Migrationsverket.

Det är Försvarsmakten som vänder sig till någon av Sveriges ambassader när de anser att en tidigare anställd tolk eller vakt behöver skydd. Ambassaden kontaktar sedan Migrationsverket som tar över ärendet.

Samtliga 23 personer som presenterats för Migrationsverket har fått uppehållstillstånd. 21 av dem är tolkar, två är vakter. Ytterligare 26 tidigare tolkar eller vakter har fått olika typer av hjälp på plats i Afghanistan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista