Det är rädslan för hormoner i preventivmedel som gör att allt fler väljer kopparspiral, enligt Niklas Envall, barnmorska på RFSU. Foto: Hasse Holmberg/TT

Allt fler unga väljer spiral som preventivmedel

2:07 min

Efter att Läkemedelsverket ändrade sina rekommendationer kring för när man kan sätta in spiral så väljer nu allt fler unga att använda spiral som preventivmedel. Det säger RFSU som driver ett projekt för att öka medvetenheten kring spiraler.

Maija Bigestans är en av dem som bytt till spiral, ett val hon är nöjd med.

– Det är gratis, jag behöver inte komma ihåg någonting, den sitter ju där. Och nu vet jag att inte har några hormoner som påverkar.

Maija Bigestans har ätit p-piller i tio år, men sedan märkte läkarna att hennes blodtryck var för högt och hon var tvungen att sluta för att risken för en blodpropp var för stor. Då föreslog barnmorskan ett annat preventivmedel, minipiller. Men det funkade inte heller.

– Jag fick extrema humörsvängningar av det, det gick upp och ner. Jag kunde börja grina för minsta lilla. Efter ett tag var jag inte ens säker på vad som var mina riktiga känslor och vad som var på grund av pillerna.

– Så för mig är det skönt att veta att det bara är naturligt nu. Det är bara min egen kropp och det den producerar så då litar jag på att den görs sitt jobb.

Och det är just rädslan för hormoner i preventivmedel som gör att allt fler väljer kopparspiral, enligt Niklas Envall, barnmorska på RFSU, Riksförbundet för sexual upplysning.

– Dels så är det miljöpåverkan, man vill ha något som är miljövänligt. Och dels så tror jag att hormonfritt låter mer naturligt och man vill vara naturlig i dag.

Niklas Envall arbetar med RFSU:s projekt Operation kopparspiral. Ett projekt för att sprida mer kunskap om ett hormonfritt långverkande preventivmedel som de ser en allt större efterfrågan av. Men under föreläsningar för barnmorskor runt om i landet så har han märkt att många drar sig för att erbjuda spiral, de tror unga inte vill ha det. Något Maija Bigestans varit med om.

– Det verkade som att de inte ville föreslå det för att vi tjejer verkade vara rädda för att sätta in någonting. Jag hade gärna velat höra det tidigare hellre än att behöva testa de där minipillerna.

Och så här får de inte vara, tycker Niklas Envall vid RFSU.

– Jag tycker att det är ett problem om barnmorskor går in i en situation där de ska erbjuda preventivmedel till unga tjejer och tar bort det kanske mest effektiva alternativet och det som väldigt många skulle välja om de fick saklig information.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista