Nya stridigheter i splittrat Libyen

1:48 min

Islamistisk milis gick igår till attack mot en armébas i staden Benghazi i öst. Tunga strider på Tripolis internationella flygplats har hittills skördat minst 50 människors liv. Våldet är det värsta som skakat Libyen sedan inbördeskriget 2011, då landets diktator Muammar Ghadaffi avsattes.

Amatörbilder visar en flygplats som förvandlats till en krigszon. Stridsvagnar rullar fram över landningsbanorna och ankomsthallarna har omvandlats till militärbaracker.

Tungt beväpnade före detta rebellgrupper har den senaste veckan kämpat om kontroll över flygplatsen i Tripoli. Striderna är kopplade till en större maktkamp mellan landets liberaler och islamister. Samma milis som 2011 stred mot den störtade diktatorn Muammar Ghaddaffi, strider nu mot varandra.

Flygplatsen har sedan revolutionen kontrollerats av mer sekulära milisgrupper från Zintan i nordvästra Libyen, men precis som på många andra håll i landet utmanas de nu av rivaliserande islamistiska milisgrupper.

Striderna speglar ett Libyen som blir allt mer splittrat mellan islamistiska och liberala krafter, säger Rhodri Williams på juristorganisationen ILAC, som arbetar med återuppbyggnaden av rättsväsendet i krigshärjade länder. Han menar att mycket beror på regeringens oförmåga att samla landet kring en ny konstitution, i tomrummet efter Khadaffis diktatur.

– De har helt enkelt inte hunnit med att komma igång med att skriva konstitutionen. Allting blev väldigt försenat, det finns en kommission nu som alldeles för sent håller på att arbeta med konstitutionen. Jag har aldrig varit mer pessimistisk om Libyen, säger Rhodri Williams.

I kaoset har en general vid namn Khalifa Haftar framträtt som Libyens starke man. Under sig har han samlat vad som kallas Nationella Armén, och gått till attack mot islamistiska miliser och politiker. Men hans ambitioner är oklara, menar Rhodri Williams, som ser likheter med förra årets våldsamheter i Egypten när dåvarande arméchefen och nuvarande presidenten Al-Sisi förklarade krig mot Muslimska Brödraskapet.

--  Han har inte uttalat sig precis om vilka ambitioner han har. Och vad som är ännu mer oroväckande är att nuvarande regeringen och parlamentet inte uttalat sig om de tycker han har legitimitet eller är kriminell, säger Rhodri Williams på juristorganisationen ILAC.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista