Foto: Mario Aguilera/TT

Forskare: Hårdare lagar för plasten

"Vi behöver omvärdera vårt konsumtionsmönster"
1:52 min

Det kritiska läget med plast i haven kräver förändrade vanor, men framför allt skärpt lagstiftning. Det skriver Naturskyddsföreningen tillsammans med två forskare på DN debatt i dag. Och nu i augusti planeras en forskningsexpedition i Östersjön.

– Vi behöver kartlägga hur mycket plast som finns i haven och vilka stroleksfraktioner de finns i. Det har ganska stor betydelse, tror vi, för miljön, havsmiljön och även för oss människor i slutändan, säger Anna Kärrman som är docent i miljökemi vid Örebro universitet.

Globalt tillverkas närmare 300 miljoner ton plast om året, och en inte obetydlig del hamnar, förr eller senare, i haven. Eftersom plasten inte bryts ned, finns den kvar i haven i hundratals år. Enligt organisationen Håll Sverige rent kommer hälften av plasten på Östersjöns stränder från privatkonsumtion. För att rädda haven, behöver vi ändra våra konsumtionsmönster, säger Anna Kärrman, som är docent i miljökemi vid Örebro universitet.

– Vi behöver omvärdera vårt konsumtionsmönster och försöka tänka i vår vardag på vad det är vi behöver använda och vad vi inte behöver använda. En pryl som vi använder flera gånger är ju alltid bra men en sak som vi använder en gång och kastar sen är ganska onödig och inte bra på något sätt egentligen, säger Anna Kärrman.

Partiklar som hotar havets ekosystem finns även i produkter som många av oss kanske inte förknippar med plast, som raklödder, och solkräm. Och på det här området kan vi inte bara förlita oss på att vi konsumenter ska ta ett större ansvar, här krävs en skärpt lagstiftning, anser Anna Kärrman.

– Plast som man tillsätter produkter där det inte är nödvändigt och där det finns bra alternativ, sär ska vi inte använda plast överhuvudtaget. Det här är något som beslutsfattare måste driva både nationellt och på EU-nivå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".