Hamas föreslår 24 timmars vapenvila

"På grund av fastemånadens slut"
2:02 min

Nu förslår Hamas en ny vapenvila i Gaza under 24 timmar. Ekots Johan-Mathias Sommarström rapporterar från Jerusalem.

Israel avblåste tidigare i dag sitt förlängda eldupphör sedan raketbeskjutning från Gaza och Hamas fortsatt under natten och morgonen mot israeliska områden. Bland annat dödades en israelisk soldat i raketbeskjutningarna. 

– Israel satte igång igen med massiva anfall från både luften, marken och havet. Men alldeles nyss kom Hamas och sa att man vill ha en 24 timmar lång humanitär vapenvila på grund av att det snart är fastemånadens slut och att den ska börja gälla klockan två lokal tid. Israel har ännu inte svarat så vi får se om det verkligen blir av, om den blir ensidig eller om det inte blir någon alls.

Nu har ju Hamas två gånger börjat skjuta igen och Israel har svarat. Varför sätter man igång igen?

– Grunden är att Hamas kräver att Israel häver hela blockaden mot Gaza. Men för att Hamas ska gå med på en humanitär vapenvila, den senaste som Israel föreslog och inledde, så ville Hamas att Israel ska dra tillbaka sina soldater och sina stridsvagnar från Gazaremsan. Det gjorde inte Israel utan fortsatte att leta efter attacktunnlar. Därför protesterade Hamas och därför gick de inte med på den senaste vapenvilan, men nu föreslår alltså Hamas en ny vapenvila i 24 timmar.

Vågar du spekulera i vad Israel svarar?

– Det är ju ett PR-spel det här. Nu träffas säkerhetskabinetten i Israel så vi får se vad de svarar. Det finns hökar i Israel som vill gå in stenhårt i Gaza och öka trycket så det är inte helt säkert att Israel går med på det här. Men omvärlden ser redan på Israel med ganska kritiska ögon så jag tror inte de har något val än att gå med på det här, säger Ekots Johan-Mathias Sommarström på plats i Jerusalem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".