1 av 2
Sebastian Forssman säljer drönare i en hobbybutik i Stockholm. Foto: Sofia Eriksson/Sveriges Radio.
2 av 2
En drönare upphängd i hobbybutikens tak. Foto: Sofia Eriksson/Sveriges Radio.

Dålig kunskap om regler för drönare

2:24 min

Intresset för förarlösa plan, så kallade drönare har ökat stort de senaste åren. Men trots att många använder dem för att fotografera eller filma, har ingen sökt det tillstånd som krävs - och få har koll på vilka regler som gäller.

Drönare, även kallade quadrocoptrar, alltså radiostyrda små flygmaskiner ofta utrustade med en kamera, blir allt mera populära i Sverige. Men att det är upp konsumenten att ta reda på reglerna, som att de bara får användas på en viss höjd och att de behöver vara inom synhåll tror Sebastian Forssman, som säljer drönare i en hobbybutik i Stockholm, att få har koll på, trots att drönarna är väldigt populära.

– Man vill hem och filma och sen smälla upp det på Youtube, det är därför de kommer hit och köper en quadrocopter med kamera, säger han.

Men för att ta bilder på till exempel gator, torg eller stränder, krävs ett tillstånd från Länsstyrelsen som sedan skickar dem till Datainspektionen för granskning, eftersom sådana foton räknas in under kameraövervakningslagen. Men de senaste åren är det ingen som har ansökt om något sådant tillstånd, säger Nicklas Hjertonsson som är jurist på Datainspektionen.

– All kameraövervakning innebär en risk för den personliga integriteten och alla som kameraövervakar har en tystnadsplikt gentemot det material man inhämtar genom kameraövervakning. Det innebär att kameraövervakningsmaterial inte ska spridas ut på internet och kunna ses av vem som helst, säger han.

För att få lägga ut bilder tagna från luften ska Försvarsmakten titta på dem först - de får in mindre än tusen sådana ansökningar per år, mest från företag, och de tror att det finns ett mörkertal. Kommersiella användare av drönarna behöver tillstånd från Transportstyrelsen, men Christer Wikström, flygteknisk inspektör där, tror att det finns en okunskap hos allmänheten om vad som gäller.

– Gemene man känner väl inte till dem, men det är väl som med alla andra regler, man är skyldig att känna till dem om man ska utöva någon slags verksamhet, säger han.

Dagens Nyheter skriver att Europaparlamentet nu ska ta fram en gemensam policy för EU-ländernas civila drönare. Det finns nämligen en oro för att mindre ansvarsfulla personer ska använda drönare som i Christiania där drogförsäljare skickar upp drönare för att se om polisen närmar sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista