Johan-Mathias Sommarström intervjuades av CNN, strax efter halv tio på fredagsförmiddagen. Foto: SR

Bilden på pojken från Gaza som vill vara journalist sprids i internationell media

Ekots korrespondent i Gaza uppmärksammade i sin rapportering en ung pojke som med en plastpåse som skyddsväst klätt sig för att efterlikna en journalist som rapporterar om kriget. Bilden på pojken från Gaza City har fått stor uppmärksamhet i sociala medier och sprids nu även i internationell media.

Under rådande vapenvila intervjuades Ekots korrespondent Johan-Mathias Sommarström av CNN på fredagförmiddagen. Han rapporterade om en stor lättnad i Gaza City, och att båtar syntes på haven för första gången på tre veckor.

I fokus var den bild som Sommarström lade upp på Twitter i går, som delats nära 6 000 gånger. Den föreställer en sexårig pojke som klätt sig i en egengjord skyddsväst och fått låna Sommarströms hjälm.

– Som krigskorrespondent i Gaza ser man mycket sorg och människor som förlorat allt. Men sen efter jobbet träffade jag den här lilla leende killen, som sa att han var journalist. Hans vänner dansade omkring när jag tog bilden, och det är en bild av normalitet i den här stora krisen, säger Johan-Mathias Sommarström till CNN.

 Varför tror du att bilden blivit så populär?

– Allt man ser från Gaza är barn som är blodiga, gråtande och skrikande människor, men man kan inte ta det till sig det på samma sätt som den här lilla killen. Han är som din son eller bror, och bilden av normalitet i allt detta är så stark, och hoppingivande för framtiden, säger Sommarström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista