Dricks redovisas inte alltid, enligt Skatteverket. Personen på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: TT.

Miljoner i dricks skattas inte

2:23 min

Just nu är det högsäsong för alla ställen som livnärar sig på turismen. För många hotell- och restauranganställda innebär det en chans till extrainkomster i form av dricks. Den ska beskattas men det är många som struntar i det, enligt Skatteverket.

Lars-Robert Nordin arbetar på en restaurang i Stockholm och säger att det kan handla om mycket pengar.

– Det dricksas mycket och även om jag inte vet så tror jag inte många skattar för det. Det är mycket pengar om det rör sig om 10, 15 eller 20 000 i månaden, säger Lars-Robert Nordin.

Några siffror på hur mycket det dricksas för varje år finns inte men enligt vissa i branschen är det en betydande del av inkomsten. Jobbar man på finkrog eller ett inneställe är det inte ovanligt med mer dricks i handen än pengar i lönekuvertet. Uppemot 20 000 kronor i månaden kan det handla om, enligt Lars-Robert Nordin som jobbat i restaurangbranschen i 18 år.

Att många struntar i att skatta för dricksen är ett problem, säger Conny Svensson, nationell samordnare vid Skatteverket.

– Eftersom branschen är ganska stor så handlar det om miljonbelopp som inte redovisar för staten, säger Conny Svensson.

Att pengarna inte redovisas innebär att det inte skattas för dem. Men reglerna är tydliga, dricks är att ses som inkomst, säger Conny Svensson.

Lars-Robert Nordin, som numera även jobbar fackligt och skattar för sina drickspengar, poängterar att det är många som aldrig får dricks, exempelvis snabbmatsbiträden eller de som jobbar på lunchrestauranger. Men ser man på branschen i stort är det mycket drickspengar i omlopp.

– Restaurangchefen berättade hur mycket dricks det hade utbetalats på kort och det var 1,5 miljoner kronor på ett år, säger Lars-Robert Nordin.

Conny Svensson på Skatteverket tycker att förutsättningar för att få in skatt på dricks är bättre i dag än tidigare, inte minst eftersom allt mer registreras då de flesta betalar med kort.

– Skatteverket har möjlighet att göra oanmälda besök, vi gör kassainventeringar och kontrollerar personalen, säger Conny Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista